Зміст статті

3 червня 2020Марія Палагнюк

Мар'яна Кричковська: Кабмін ще може зробити Винники окремою ОТГ

Розмова з керівником юридичного відділу Винниківської міської ради Мар'яною Кричковською.

Варіанти розмовляють з начальником юридичного відділу Винниківської міської ради Мар'яною Кричковською про майбутнє Винників у складі Львівської ОТГ.

Які були юридичні перешкоди для того, щоб громада Винників не ініціювала створення ОТГ з іншими громадами та практично в останню хвилину ухвалила рішення про створення Винниківської  ОТГ?

Закон надав містам таку ініціативу в межах області вже на другому етапі реформи, тобто в 2019 році. Але наша громада не могла скористатись цією можливістю тому, що Винникам не погодили межі з містом Львовом. Тобто Винники не могли ініціювати об'єднання з іншими громадами, оскільки незрозуміло, де межі територія міста в напрямку Львова. Цю процедуру, тобто погодження межі, Винникам вдалось завершити лише з селами Підберізці та Чишки. Юридично і фактично Львів та Винники – два окремі міста, але межу між ними так і не узгодили. До того ж Підберізці створили свою ОТГ ще до моменту, коли Винники могли ініціювати об'єднання з ними. Нам залишилось ініціювати створення власної Винниківської ОТГ.

фото: Фб Мар'яни Кричковської

Чому Винники не погодили межу зі Львовом?

Є спірні території, наприклад, ліс поблизу Винників. У  2015-1616 роках ми мали перемовини зі Львовом на цю тему. Розглядала це питання й обласна комісія, але Львівська обласна рада так нічого і не погодила.

Які юридичні проблеми виникають внаслідок внесення громади Винників до складу Львівської ОТГ?

У Законі про об'єднання громад не прописали випадок об'єднання міста з містом, тобто ситуація, яку ми маємо у випадку входження Винників, а також, наприклад, міста Дубляни до складу Львівської ОТГ. Винники просто залишили поза законом. Те, що стверджують офіційні представники влади Львова та Львівської обласної державної адміністрації, що Винники нічого не втрачають, адже залишаються містом, то це не так. У законі йдеться про те, що у громад після їхнього входження до ОТГ залишиться статус міської або сільської місцевості. Але статус місцевості – це технічна характеристика, яку використовують для видачі містобудівних умов, наприклад, щодо обмеження висотності у сільській місцевості чи коли вирішують питання виділення норми землі, тому що в селах і містах вона відрізняється. У селах більші норми для виділення земельних ділянок, у містах – менші. Статус міста, натомість, передбачає наявність власних органів самоврядування та своєї адміністративно-територіальної одиниці. От саме цього Винники більше не матимуть.

Другий важливий момент. Стаття 140 Конституції України говорить, що громади мають право безпосередньо брати участь у місцевому самоврядуванні або через міські сільські (селищні) ради або їхні виконавчі органи. Громада Винників участі в місцевому самоврядуванні через виконавчий орган ОТГ не братиме. Адже закон позбавив 20-тисячне населення Винників права голосувати і обирати свого представника до виконавчого комітету ОТГ. Члени громади Винників будуть обирати голову, депутатів ради ОТГ, але не зможуть вибрати свого старосту, тому що закон говорить, що старосту має право вибрати громада села або селища. Але Винники – місто.

Тому ЦВК не має законних підстав оголосити вибори старости у Винниках. Насправді, у цьому моменті ми маємо порушення норм Конституції, міжнародних законів про громадянські та політичні права, а також порушення Виборчого кодексу, який забороняє обмеження виборчих прав за місцем проживання. Права винниківчан, як мешканців міста, обмежують, адже вони, як мешканці міста Винники, не мають права брати участь у виборах до виконавчого комітету ОТГ.

Якщо Винники не матимуть свого представника у виконавчих структурах ОТГ, то хто буде керувати цією територією?

Згідно чинних законів, після об'єднання зі Львовом Винники стануть Сиховом чи Білогорщею. Інших перспектив у нас не має. Якщо староста відповідає за свій старостинський округ, і в цьому окрузі якось визначені повноваження, то за Винники ніхто не відповідатиме. Нами керуватиме, ймовірно, Личаківська районна адміністрація, хоча це, звісно, що це нонсенс, оскільки ми окреме місто.

А кого тоді обиратимуть винниківчани на виборах та хто захищатиме їхні інтереси на рівні ОТГ?

У законі про місцеве самоврядування йдеться про те, що Кабінет міністрів на основі тих перспективних планів, які він затвердив, повинен звернутись до ЦВК щодо призначення виборів. І ці перші вибори мають відбутись у жовтні. ЦВК оголосить вибори в Львівській ОТГ на міського голову, а також депутатів до ради. Згідно нового Виборчого кодексу  вибори відбуватимуться за відкритими партійними спискам, а тому не має жодної гарантії, що Винники матимуть свого депутата у раді. Пізніше вона оголосить вибори старости у селах і селищах. Але законних підстав для оголошення виборів старости у Винниках нема.

Винники після входження до складу Львівської ОТГ матимуть свій бюджет розвитку?

Ні, буде загальний бюджет ОТГ. У закон про об'єднання територіальних громад зазначається, що основним є спільний бюджет ОТГ.

Чи правда, що на винниківчан тепер чекають зміни у тарифах на комунальні послуги?

Після створення Львівської ОТГ Винники не матимуть жодного впливу на тарифну політику. Ми самі затверджували у Винниках тарифи на воду. А тепер, коли ліквідують виконком та Винниківську міську раду, зрозуміло, що жодних тарифів ми вже не будемо затверджувати. Ми передали всі будинки в управління, поки будинки були у наших ЖЕКах, і затверджували тарифи на комунальні послуги (вивіз сміття тощо), але цього також вже не буде.

Як можна змінити цю ситуацію?

Сьогодні ще можна ініціювати внесення змін у постанову Кабміну щодо перспективного плану формування громад Львівської області та зробити Винники окремою ОТГ. Це може зробити і Львівська ОДА, і сам Кабінет міністрів України.


фото: Фб Винниківської міської ради

Автор: Марія Палагнюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.