Зміст статті

27 липня 2022

Примаченко у Львові

Відкриття виставкового проєкту "Марія Примаченко. Дарую Україні!" у Національному музеї у Львові.

27 липня у Національному музеї імені Андрея Шептицького відбулося відкриття виставки "Марія Примаченко. Дарую Україні".

Переважна частина експонованих композицій на виставці "Марія Примаченко. Дарую Україні!" репрезентують пізній період творчості мисткині, останнє десятиріччя її життя.

Дослідник Едуард Димшиц збирав їх упродовж 30 років. Більшість робіт він придбав у родини художниці, в її батьківській оселі в селі Болотня, що на Київщині. Задум влаштувати цю виставку в НМЛ виник спонтанно, зізнається колекціонер. Оскільки з міркувань безпеки у музеї зараз демонтували всі постійні експозиції, Едуард Димшиц разом із генеральним директором установи Ігорем Кожаном вирішили організувати тимчасову.

"Коли зайшла мова про те, кому її потрібно присвятити, то без вагань вирішили, що це має бути Марія Примаченко. Якщо б ми запитали наших сучасників,який художник зараз є уособленням України в образотворчому мистецтві чи загалом у мистецтві, то, я гадаю, почули б ім'я Марії Примаченко", – ділиться мистецтвознавець.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну про художницю почали говорити ще активніше. Однією з причин стало зруйнування росіянами краєзнавчого музею в селищі Іванків Київської області, де зберігалися її роботи. Однак, на щастя, твори врятували місцеві жителі.

За словами дослідника, ім'я мисткині неодноразово згадувалося від початку повномасштабної війни. Під час двох благодійних аукціонів, у Венеції та того, що організував фонд Сергія Притули, продали дві роботи Марії Примаченко. Отримані кошти скерували на підтримку ЗСУ та на допомогу культурним ініціативам й інституціям. Також цьогоріч на Венеційській бієнале презентували дві роботи художниці з фондової збірки НМЛ.

"Особливо зараз, під час війни, творчість Марії Примаченко є важливим складником культурного фронту. Її щире та геніальне мистецтво, глибоко вкорінене у землю народу, знову проростає новими сенсами. Різнобарвне малярство мисткині порушує близькі сьогоденню теми", – пояснює завідувачка відділу народного мистецтва НМЛ Любава Собуцька.

У творчому доробку Марії Примаченко є ряд композицій,присвячених темі війни, зокрема об'єднаних підписом-примовкою: "Атомна війна, будь проклята вона!" Одну з них представлять в експозиції виставки.

"Відомо, що її коханий чоловік загинув під час Другої світової війни. Рефлексуючи на цю втрату, вона малювала солдатські могили, чудернацьких звірів, які уособлювали війну", – додає Едуард Димшиц.

Художниця зображувала сцени проводжання чоловіка, брата чи сина на війну. Свої букети та вазони з квітами й птахами вона присвячувала солдатам, прикордонникам, воїнам; бажала їм щасливого повернення, описує Любава Собуцька.

Мисткиня часто доповнювала роботи оригінальними текстовими підписами, які органічно пов'язані з малюнками, і допомагають нам розшифрувати, прочитати закладену алегорію. У межах виставкового проєкту окрему увагу зосередили саме на цій частині творчості Марії Примаченко.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.