Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

форум "Інтеграція переселенців на Львівщині"

Вівторок, 7 лютого 2023, 17:59

Кожен шостий переселенець готовий працювати на благо Львівщини

форум "Інтеграція переселенців на Львівщині"

Така заява пролунала на панельній дискусії, присвяченій найкращим практикам працевлаштування внутрішньо переміщених осіб у Львівській громаді.

Невдачі та успіхи соціально незахищених груп населення на ринку праці обговорили сьогодні на регіональному форумі "Інтеграція переселенців на Львівщині: проблеми, рішення та Рада ВПО" у межах програми "Єднання заради дії".

Російське вторгнення в Україну здійняло хвилю вимушеної масової міграції населення у тилові області країни. Головний залізничний вокзал Львова з лютого минулого року прийняв понад пів мільйона знедолених українців. З них офіційно зареєструвалося у ЦНАПах майже 250 тисяч осіб.

За словами директора департаменту економічної політики Львівської ОВА Степана Куйбіди, переселенці у стані травматичного стресу переважно не замислюються про власну нішу в реальному секторі економіки, розраховуючи на швидке повернення додому. Торік до міського центру зайнятості в пошуку роботи звернулося лише 3000 осіб із постраждалих від війни регіонів. Левова ж частка громадян протрималася впродовж 2022-го на заощадженнях та дотаціях. Були й ті, хто працював нелегально.

"Людині знадобиться рік-півтора, щоб ототожнити себе з територією, на якій вона осіла", – поділилася своїм досвідом біженка з Луганської області, яка втратила домівку ще в 2014-му.

Наразі ситуація поступово змінюється на краще. ВПО опановують нові кваліфікації, переймають галицьку культуру ведення бізнесу та відвідують профорієнтаційні зустрічі.

Однак насправді зовсім незначний відсоток працівників зі сходу, півночі та півдня України потребує тривалого перенавчання, зазвичай достатньо двотижневих сертифікаційних курсів, щоб отримати посаду.

Серед основних сфер, які укомплектовані переселенцями, можна відзначити торгівлю та надання послуг, шкільну й дошкільну освіту, а також медичну галузь.

Натомість виробничу потужність у регіоні істотно підвищив релокований бізнес. Станом на зараз на Львівщині функціонують 250 евакуйованих підприємств, які готові розвивати мікробізнес в громадах і стати ефективним економічним активом для області та держави.

Така синергія місцевого та релокованого бізнесу сприяє модернізації професійно-технічної освіти, стимулює реконструкцію та розширення підприємчої бази, поглиблює міжрегіональну комунікацію.

Нагадаємо, що голова Львівської ОВА Максим Козицький у квітні минулого року заявляв про те, що на території області перебувають 450 тисяч переселенців. А міський голова Львова Андрій Садовий вважає, що у Львові на постійне проживання залишаться 50 тисяч переміщених осіб.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.