Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівгаз

Середа, 11 жовтня 2023, 15:54

Нафтогаз заявив про спроби Фірташа зупинити процес державного контролю над Львівгазом

Львівгаз

У "Групі Нафтогаз" заявили про спроби зупинити процес встановлення контролю держави над АТ "Львівгаз".

Про це Варіантам повідомила представниця "Групи Нафтогаз".

У "Групі Нафтогаз" заявили, що представники колишніх підконтрольних компаній підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа намагаються зупинити процес встановлення контролю держави над АТ "Львівгаз".

"У червні 2023 року з метою стабілізації енергетичної сфери АТ "Львівгаз" увійшло до складу "Групи Нафтогаз". Задля налагодження прозорої діяльності на підприємстві провели низку перевірок.

За результатами внутрішнього аудиту було виявлено чимало зловживань службовими повноваженнями. Зокрема, аналіз фінансової звітності засвідчив необґрунтоване преміювання керівників компанії, які працювали під контролем "Регіональної газової компанії" Дмитра Фірташа. Загальна сума преміальних виплат лише за 2023 рік склала 36 млн грн. Виплати відбулись попри те, що компанія декларувала збитковість і мала дебіторську заборгованість" – наголосили у компанії.

Також посадовці "Регіональної газової компанії" заключили договори на понад 160 мільйонів гривень не маючи на це правових підстав.

"За цінами, які були більшими за ринкові, закуповувалися розкомплектовані лічильники, а також обладнання, яке не використовується в газовому господарстві. Контролювати та оскаржувати укладання договорів мав радник з договірних відносин Шиян Микола Володимирович. Однак посадовець є афілійованою особою до структури РГК і був зацікавлений у виведенні у тіньовий обіг незаконно отриманих коштів, тому жодних перевірок щодо доцільності укладання договорів не відбувалося. Слід зазначити, що Микола Шиян був керівником управління АО "Правовий Альянс" у Львівській області з 2017 по 2022 рік. Юридична компанія надавала послуги у галузі правового захисту АТ "Львівгаз", який діяв під брендом РГК. За 5 років з рахунків АТ "Львівгаз" Альянсу виплатили понад 103 млн гривень.

Наразі, юрист, втративши повноваження, намагається дестабілізувати ситуацію на стратегічному підприємстві, використовуючи для цього інформаційні ресурси, а також генерує дописи у соціальних мережах через сторінки інших людей, на кшталт сторінки Володимира Мужика, на якій розміщено вже понад 10 дописів про начебто неправомірні дії теперішнього керівництва компанії" – йдеться у повідомленні.

У "Групі Нафтогаз" пояснили, що з 2020 року по 2023 рік з рахунків АТ "Львівгаз" було виведено понад 258 мільйонів гривень на рахунки компаній ТзОВ "Хайлайн Медіа" та ТзОВ "Спейс Медіа", які пов'язують з телеканалом Інтер, що належав проросійському олігарху Дмитру Фірташу.

"Укладені договори з вищезазначеними компаніями передбачали надання рекламних послуг в медіа, але по факту, гроші переводили на рахунки вищезазначених компаній не отримуючи жодних послуг. Про факти зловживання службовим становищем повідомлено правоохоронні органи й наразі формується доказова база" – додали в "Нафтогазі".

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що голову правління "Львівгазу" Романа Калагурського звинувачують у розтраті 13,6 мільйона гривень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.