Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

круглий стіл

dialog.lviv.ua

Вівторок, 28 листопада 2023, 11:24

У Львові обговорили проблеми дотримання прав внутрішньо переміщених осіб

круглий стіл

Експерти провели ряд аналітичних та польових досліджень, які включали анкетування 122 представників ВПО у 10 громадах Львівщини. 

У Львові відбувся круглий стіл за результатами дослідження "Дотримання соціально-економічних прав ВПО у Львівській області". Дослідження презентувала громадська організація "Європейський діалог".

Офіційно у Львівській області згідно з реєстром станом на жовтень 2023 року
нараховується 230 тисяч внутрішньо переміщених людей. Кількість ВПО у
громадах Львівщини порівняно із початком повномасштабного вторгнення
дуже суттєво скоротилася.

Під час круглого столу обговорили найбільші проблеми, які виникають у внутрішньо переміщених осіб. Серед них відсутність власного житла, відсутність достатньої кількості робочих місць та проблеми з освітою та медициною.

За результатами результатами найбільше внутрішньо переміщених осіб переїхали з Донецької та Харківської областей і 95% з них офіційно зареєстровані як ВПО. Крім цього, 70% вже змогли працевлаштуватися на новому місці, при цьому не користуючись послугами служби зайнятості, однак рівень їхньої заробітньої плати від 4 до 6 тисяч гривень.

Існує проблема із ефектом від роботи центрів зайнятості. У ці установи звертається невеликий відсоток ВПО, мало хто із них працевлаштовується. Основна причина – невідповідність тих професій, які пропонують у центрах зайнятості, фаху тих людей, які звертаються. Також у Львівській області є близько 80 установ, де можна отримати послуги із перекваліфікації чи підвищення кваліфікації. Але не всі ВПО мають можливість цими послугами скористатися, тому що у них немає базової освіти.

Важливим аспектом забезпечення соціально-економічних прав ВПО є будівництво житла, оскільки більша частина з них живе в орендованих помешканнях. 

За результатами  були сформовані висновки та рекомендації щодо покращення дотримання соціально-економічних прав ВПО у Львівській області.

Учасники обговорення, серед яких були представники органів місцевого самоврядування, обласної військової адміністрації, громадських організацій, міжнародних благодійних фондів, внутрішньо переміщених людей з Маріуполя та Мелітополя надали свої пропозиції, які доповнять висновки та рекомендації аналітиків «Європейського діалогу».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.