Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

круглий стіл

Середа, 29 листопада 2023, 15:37

Громадська Організація Спілка жінок Львівщини провела круглий стіл щодо випадків насильства в області

круглий стіл

Цього року на Львівщині зафіксували понад 11 тисяч звернень про випадки насильства. 

Сьогодні, 29 листопада, у Львові відбувся круглий стіл "Autumn in Lviv – women peace security 2023" який є традиційним інформаційним заходом Громадської Організації "Спілка жінок Львівщини". Такий захід проводитиметься вдруге в межах Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства" в рамках міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства.

Під час дискусії найактивніше обговорювали тему дискримінації та насилля в родині, чи важливо говорити про це під час війни. А також обговорили реальні виклики та стан комбатантів в підтримці їхніх родин. 

"Якщо ще декілька років тому тематика інформування просвітництва була в рамках насильства в сім'ї, сексуального та фізичного насильства, то сьогодні якщо ми говоримо слово насильство, то виникає таке побутове розуміння. Побутове не лише за гендерно-орієнтованим статусом чи соціальними мірками, а побутове ментальним станом, тому що кожна людина, яка проживає зараз часи війни відчуває на це на собі" – зазначила голова Правління Громадської Організації "Спілка жінок Львівщини"

На початку засідання "круглого столу" виступила депутатка Львівської облради, очільниця Фонду "Львівщина" Ірина Гримак. Вона зазначила, що зараз українські жінки і українське суспільство гостро відчувають наслідки повномасштабного вторгнення Росії, тому необхідно говорити не лише про насилля в сім'ї, а й про випадки сексуального насильства в умовах війни.

"Дуже хотілося би, щоб всі регіони активно обговорювали цю тему насилля, бо вона, насправді, має багато складових. Розуміємо, що виклики, які сьогодні перед нами стоять обумовлені дикою нелюдською агресією зі сторони сусіда, а саме Російської Федерації. Це дуже загострило цю тему, тому що ми знаємо, що саме жінки найбільш потерпають від тих страшних подій, а саме фізичного та морального насильства, яке здійснюють російські загарбники" – розповіла Ірина Гримак.

Однак, вона наголосила, що через те, що в Україні триває повномасштабна війна, потрібно пам’ятати, що проблема домашнього насильства нікуди не зникла – в окремих випадках вона лише загострилась.

За словами учасників круглого столу з 2021 року в державному бюджеті почали закладали кошти на створення спеціалізованих служб допомоги при випадках насилля. Завдяки цим коштам вдалося реалізувати низку проєктів і залучити більше ніж 19 мільйонів гривень на їх створення. За підтримки Фонду у галузі населення цього року відкрили денний центр з кризовою кімнатою у Червонограді та Стрию.

Наголосили також, що велика проблема у тому, що у Львівській області діє лише п'ять мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на 73 громади. Вони не можуть надати необхідну допомогу усім потребуючим, бо лише цього року на Львівщині зафіксували понад 11 тисяч звернень про випадки насильства. 

Також під час обговорення анонсували, що на Львівщині планують створити "Центр захисту прав людини", основний пріоритет якого це створення, так званої "зеленої кімнати". Його створять за кошти міжнародних організацій та міжнародних країн партнерів. У ньому планують облаштувати кімнату прихистку для жертв сексуального насильства.

Також учасники обговорили, які необхідні інструментів взаємодії між державними та громадськими інституціями задля подолання усіх форм дискримінації та насилля.

Дуже важливо розширити на терени всієї Львівської області дискусію про проблему насильства над жінками та активніше залучати чоловіків до таких обговорень, адже вони повинні перейнятися цією проблематикою. Фонд "Львівщина" активно працює над створенням в громадах нашої області осередків, в яких потребуючі зможуть отримати психологічну, правову та іншу підтримку.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.