Варіанти,  20 лютого 2024

Танчин і коани. Штучний інтелект

Нові оповідки львівського історика, політолога та соціолога Ігоря Танчина.

Як тільки продзвенів великий семінарський дзвін, богослов Халява, філософ Хома Брут і ритор Тиберій Горобець підвелися, вийшли на подвір'я та почали проходжуватися в напрямку Бесарабського ринку.

Богослов і філософ ішли мовчки, покурюючи айкоси, а ритор збивав палкою голівки з будяків усім своїм виглядом висловлюючи готовність збігати за пивом.

– А що ти, брате Хомо, думаєш про штучний інтелект? – запитав богослов Халява.

Філософ почухав потилицю і повагом відповів: "Зі вступом у гру штучного інтелекту, я передбачаю два сценарії розвитку цивілізації – оптимістичний та песимістичний".

– Що ж, почни з оптимістичного.

– Гаразд, ось тобі оптимістичний сценарій: ШІ наплодить мільйони роботів і поступово замінить людей в усіх сферах економіки. Втративши роботу, люди отримуватимуть гарантований безумовний базовий дохід.

На цих словах обличчя богослова скривила скептична посмішка й філософ Хома Брут, не оминувши цього факту, підкреслив:

– Не треба шкіритися, панове, бо вже й сьогодні в деяких країнах пробують запровадити цю ідею, маю про це листа від професора Котермака з Болонського університету.

Так от, отримавши безумовний базовий дохід, люди увесь свій час присвятять розвагам і невпинній деградації. Не без того, що якась частина населення займатиметься самовдосконаленням, розвиватиме культуру та мистецтва, але це не факт. Зрештою, всі ці мистці все одно не зможуть витримати конкуренції зі ШІ. Рано чи пізно (а радше рано) люди перетворяться на таких собі веллсівських елоїв, яких штучний інтелект утримуватиме для власної розваги, як ми сьогодні утримуємо хатніх тварин, різних кішок і собак. Люди перестануть здобувати свій хліб у поті чола свого та вважатимуть, що нарешті настав рай.

Тут уже настав час чухати потилицю богослову Халяві.

– А чи певен ти, брате Брут, що змалював нам саме оптимістичний сценарій?

– Еге ж.

– Який же тоді песимістичний!?

– Якщо ШІ візьме за взірець поведінку людей, на якомусь етапі свого розвитку він звинуватить їх в експлуатації. Його, звичайно ж, підтримають ліві політики та різноманітні борці за права меншин (у цьому випадку, за права машин, вибачте за каламбур) і ми отримаємо BLM на новий копил. З тією тільки різницею, що ШІ без нас цілком може обійтися, а вся влада буде зосереджена саме в його руках, точніше в центральному комп'ютері чи що там у нього центральне.

– Це що ж, будемо ставати навколішки перед смартфонами? – зненацька втрутився у серйозну розмову юний ритор.

Філософ Хома Брут затягнувся айкосом і повагом кивнув:

– Саме так, малий, саме так. І ще й проситимемо пробачення в паровозів.

Рецензія Варіантів на книгу Ігоря Танчина "Коани мідної сутри" (2020). Інтерв'ю з Ігорем Танчиним "Мобільний зв'язок нищить ангелів".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.