Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ексгумація поховань

city-adm.lviv.ua

Четвер, 29 лютого 2024, 12:43

На Марсовому полі у Львові стартував останній етап ексгумації давніх поховань

ексгумація поховань

Усі роботи планують виконати до кінця травня.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

На Личаківському військовому кладовищі у Львові фахівці Меморіально-пошукового центру "Доля" розпочали завершальний етап досліджень та ексгумації давніх поховань, який планують виконати до кінця травня. 

Йдеться про ліву частину газону. Минулого року дослідження та ексгумацію провели на правій частині газону та на центральній алеї.

"Розпочали початкові роботи з ексгумації на верхній лівій частині трав’яного газону. Вже бачимо, що є ряди поховань. Також тут, як і на правій частині газону, ми знайшли надгробки, які були скинуті і закопані в землю. Це говорить про те, що в 1974 році, коли будували меморіал, ніхто не думав, щоб належним чином увічнити пам’ять загиблих. І це ще раз показує, як радянський союз ставився до загиблих, на котрих він будував свій міф про "велику перемогу" – наголосив керівник Меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета.

Знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля № 84 та № 85. Натомість рештки з радянських часів перепоховають на Голосківському кладовищі.

"Останки зберігаються в депозитаріях. Ми вже отримали всі дозвільні документи від Міністерства культури і від відповідної комісії, яка працює при Міністерстві. Здійснити перепоховання планується в цьому році. Наразі на Голосківському кладовищі проводять відповідні підготовчі роботи" – зазначила керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталія Алєксєєва.

Нагадаємо, у серпні 2022 року стало відомо, що на Марсовому полі планують облаштувати Меморіальний комплекс Героїв України, а рештки військових радянської армії перепоховати в іншому місці.

Перший етап ексгумації поховань на Личаківському військовому цвинтарі завершили влітку 2023 року та ексгумували понад 650 давніх поховань, а другий – у грудні 2023 року та знайшли рештки 479 людей.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.