Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

війна з Росією

Фб Генштабу ЗСУ

Четвер, 11 квітня 2024, 12:33

Нардепи прийняли закон про мобілізацію

війна з Росією

Сьогодні Верховна Рада затвердила законопроєкт про мобілізацію.

Про це повідомив народний депутат від голосу Ярослав Железняк у Telegram.

Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада України прийняла законопроєкт №10449, який передбачає вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

"За" проголосували 283 народних депутати.

Народні депутати підтримали поправку комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки щодо виключення із законопроєкту норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби.

                    

Законопроєкт передбачає надання відстрочки від мобілізації під час дії воєнного стану більш ніж 25 категоріям осіб. Зокрема, заброньованим; особам з інвалідністю, тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров'я на термін 6-12 місяців; тим, у кого на утриманні перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, хто має заборгованість зі сплати аліментів; тим, хто має дитину віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини помер, позбавлений батьківських прав, є зниклим безвісти, відбуває покарання, а також коли особа самостійно виховує дитину за рішенням суду.

Відстрочка також надається керівникам міністерств і їхнім заступникам, керівникам державних органів, органів державного управління, юрисдикція яких поширюється на всю територію України; народним депутатам; суддям; уповноваженому ВРУ з прав людини; голові та іншим членам Рахункової палати; працівникам органів військового управління Міністерства оборони України, ЗСУ, Держслужби транспорту, Держслужби спецзв'язку, Служби зовнішньої розвідки, Нацгвардії, Держприкордонслужби, управління держохорони, апарату МВС, дипломатам.

Натомість підстави для звільнення з військової служби мають військовослужбовці, які побували в полоні; зі встановленою інвалідністю; призначені на посаду судді; обрані народними депутатами; генерали за рішенням військового керівництва; ті, в яких закінчився строк контракту, укладеного під час дії воєнного положення.

Також законопроєкт про мобілізацію передбачає бронювання від призову до Збройних сил України військовозобов'язаних – усіх державних службовців категорії "А" та не більш як 50% категорії "Б" і "В".

Бронювання від мобілізації повністю поширюється на органи держвлади, Нацполіцію, НАБУ, ДБР, органи прокуратури, БЕБ, ДСНС, суди. Також бронювання надають критично важливим для забезпечення потреб ЗСУ підприємствам та яким встановлено мобілізаційні завдання.

Нагадаємо, у лютому цього року Верховна Рада прийняла законопроєкт про демобілізацію строковиків, а у квітні затвердила у першому читанні законопроєкт про відповідальність за порушення військового обліку.

Додамо, 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну проти України, тоді ж в Україні ввели воєнний стан, який продовжили до 13 травня 2024 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.