Варіанти,  10 січня 2014

Архітектурні бійки на Озаркевича

Озаркевича 4

Сьогодні о 7:00 на вулицю Озаркевича, 4, заїхала техніка і забудовник (ТОВ "Розвиток нерухомості") почав розбирати пам'ятку архітектури. 

Пам'ятку архітектури зруйнували на третину.

Біля місця події виникла штовханина, частину журналістів представники охоронної фірми забудовника не пустили на подвір'я. Наразі на Озаркевича, 4 прибула міліція.

Також на місці події перебуває голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк, який веде переговори із забудовником.

Крім цього, навколо розібраної пам'ятки архітектури звели чавунний паркан.

Нагадаємо, що на Озаркевича, 4-а ТОВ "Розвиток нерухомості", яке пов'язують народним депутатом Володимиром Зубиком (Партія регіонів) планує звести забудову.

Водночас шпиталь Шептицького є пам'яткою архітектури, історії та містобудування, тому забудовник не має права зносити або руйнувати ці приміщення, але має берегти або ж відновлювати.

До слова, нещодавно ТОВ "Розвиток нерухомості" звернулась з листом до благодійної організації "Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького", з проханням про звільнення приміщення на вулиці Озаркевича, 4-а.

Ухвалу, яка узаконила надання земельної ділянки під забудову на вулиці Озаркевича 4-а у червні підписав міський голова Львова Андрій Садовий.

Також, до речі, офіси медіа, що належать родині Андрія Садового (РА Люкс та zaxid.net) розташовані в приміщенні торгово-офісного центру Інтерсіті на Чорновола 67 г, що був побудований фірмою Інтергал-Буд, яку також пов'язують з Володимиром Зубиком.

На повідомлення про початок робіт зреагували журналісти і громадські активісти – між ними та представниками фірми-забудовника виник конфлікт.

Про те, що на Озаркевича проводяться будівельні роботи журналістів повідомили місцеві мешканці, а громадські активісти поширили інформацію у соцмережах. Коли журналісти близько 11 години прибули на місце події, ворота, що уможливлювали доступ до лічниці, були зачинені.

Як розповіла мешканка одного із сусідніх будинків, зносити лічницю почалди сьогодні, о сьомій ранку. Окрім цього, представники фірми-забудовника звели чавунний паркан з протилежного боку вулиці Озаркевича.

Паркан продовжували зводити і тоді, коли на місці події були журналісти, і коли почався конфлікт між ними та охороною.

Руїна на Озаркевича

Охорона косо дивиться на фотокора Романа Балука.

Частина журналістів змогла потрапити на подвір'я перед зруйнованим шпиталем, іншу ж частину охрона не пустила. "Там і так вже забагато", – мотивував дії один із представників охорони.

При цьому фотокореспондента одного з видань просто виштовхали з дверей. Після цього журналісти зателефонували до міліці та поскаржились на факти перешкоджання своїй професійній діяльності.

Підбір забудовником охоронних персонажів.

Водночас на подвір'я намагався проникнути чоловік, який представився помічником народного депутата Бригінця Олегом Королем.

У нього, та його супутника Романа Гунди зав'язалась штовханина з чоловіком, який пізніше виявився головним охоронцем земелної ділянки.

На вимогу журналістів та помічника депутата чоловік представився – сказав, що він приватний підприємець Комісаров Артем Едуардович, а його фірма забезпечує охорону земельної ділянки на Озаркевича.

Львівські тітушки на Озаркевича 4.

А ось один з тітошук традиційно ламається перед камерою у присутності представників внутрішніх органів.

Міліція починає пробиватись на Озаркевича 4.

Журналісти конфліктують з охороною біля брами.

 Руїна на Озаркевича.

Ще одна руїна на Озаркевича.

І ще одна руїна.

Начальник охорони на Озаркевича 4, приватний підприємець Комісаров Артем Едуардович.

Сутичка помічника народного депутата Олександра Бригінця Олега Короля з охороною на Озаркевича 4.

Пізніше журналісти та помічник депутата попрямували до подвір'я з іншого боку – через лікарню. Ближче до ділянки з будівництвом теж стояли чоловіки в камуфляжі – вочевидь представники охоронної фірми.

Один із них досить грубо перешкоджав доступу на територію  громадському активісту Олегу Кузану. Онак, побачивши відеокамеру, "охоронець" заспокоївся і просто тримав Кузана, не відпускаючи його.

Інший представник охоронної фірми теж досить неохоче пропускав журналістів далі, до чавунного паркану, біля якого кипіла робота.

Лише нагадування про перешкоджання журналістській діяльності дещо послаблювало впертість "охоронця". 

Руїни шпиталю Шептицького.

Голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк наголошував, що дії забудовника – незаконні.

"Ця лічниця – це пам'ятка історії і містобудування, і її руйнування є кримінальною злочинністю", – сказав Салюк.

Тим часом адвокат фірми-забудовника ТОВ "Розвиток нерухомості" Тарас Радковський в коментарі журналістам заявив, що історичних пам'яток на території забудови немає. Це, за його словами, підтверджують документи, які має в розпорядженні фірма.

Серед таких документів історико-містобудівне обґрунтування, підписано всіма повнованими представниками, наголосив він.



Громадські активісти вели мову з міліціонерами про те, аби зупинити будівництво. Проте представники міліції сказали, що наразі займатимуться саме фактами перешкоджання діяльності журналістів.

Що буде з пам'яткою надалі, невідомо.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.