Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

бібліотека Оссолінських львів

www.lvivcenter.org

Середа, 24 червня 2015, 20:25

Бібліотека ім.Стефаника передасть Польщі архів бібліотеки Оссолінських

бібліотека Оссолінських львів

Львівська наукова бібліотека ім.Стефаника до 2016 року поверне Польщі архів бібліотеки Оссолінських в обмін на матеріали Наукового товариства ім. Шевченка.

Про це йдеться в протоколі засідання Міжурядової українсько-польської комісії у справах охорони та повернення втрачених і незаконно переміщених під час Другої сітової війни культурних цінностей, що відбулось в Ольштині (Польща) 15–18 червня.  

«Комісія рекомендувала здійснити до кінця 2016 року обмін матеріалів Наукового Товариства ім. Т.Шевченка з Національної бібліотеки у Варшаві та Бібліотеки Національного закладу ім. Оссолінських на Архів Національного закладу ім. Оссолінських, що зберігається у Львівській національній науковій бібліотеці України ім. В. Стефаника»,  - сказано у протоколі. 

Про це повідомив Олесь Федорук у соціальних мережах. 

Науковець обурюється цим фактом, адже, за його твердженням, архів бібліотеки Оссолінських не відноситься до культурних цінностей, які були втрачені і незаконно переміщені пид час Другої світової війни. 

"Отже, те що нам належить по праву, що було незаконно вивезено з України в ході війни, що польська сторона має віддати нам відповідно до норм міжнародного права, ми маємо «обмінювати» на наші архівні скарби, які ми законно успадкували з усім національним надбанням, які сформувалися у Львові, які увійшли до Львівської національної наукової бібліотеки ім. Василя Стефаника як її інтеґральна частина. Польській стороні мало цифрових копій, їй потрібні оригінали!", - наголошує Олесь Федорук. 

У 1817 році граф Юзеф Максиміліан Оссолінський заснував бібліотеку у Львові, фонди якої налічували книги з колекцій графів Любомирських, Скарбків, Сапег і інших приватних збірок. Після війни зібрання бібліотеки склали основу Наукової бібліотеки ім. Стефаника. 

Нагадаємо, вже декілька років Польща добивається передачі батальних полотен Альтомонте з Золочівського та Олеського замків на експозицію  у Жовківському костелі

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.