Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

шептицький

ednist.info

Неділя, 19 липня 2015, 06:47

Ватикан дав старт процесу канонізації митрополита УГКЦ Андрія Шептицького

шептицький

17 липня Папа Римський Франциск оголосив спеціальний декрет про героїчність чеснот митрополита УГКЦ Андрія Шептицького, що необхідно для початку процесу беатифікації духовного лідера українських греко-католиків.

Про це повідомило Польське радіо.

Попередні спроби беатифікації митрополита Андрія Шептицького у 1950-1960 рр. Ватикан відкинув, зокрема через втручання примаса Польщі архієпископа Станіслава Вишинського.

Іван Павло II під час візиту до Львова у 2001 році відзначив пастирську діяльність владики Андрія і висловив сподівання, що коли-небудь його приєднають до блаженних.

Митрополит Андрій Шептицький, 150-річчя з дня народження якого відзначають в Україні, був духовним лідером УГКЦ з 1901 року до самої смерті в 1944 році.

Під час Другої світової війни він допоміг врятувати понад 150 єврейських життів. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції і організував притулок у монастирях церкви для понад ста єврейських дітей, з яких нікого не було видано або втрачено.

Митрополит Шептицький протестував проти кривавої політики Німеччини стосовно євреїв. Протягом усього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

Нагадаємо, у Львові 29 липня відбудуться урочистості з нагоди 150-річчя митрополита Шептицького, до яких буде встановлено пам'ятник і реконструйовано сквер поблизу Св.Юра.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.