Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ігор Васюник

Вівторок, 28 липня 2015, 13:27

Попередити незаконні забудови можна вільним доступом до містобудівного кадастру, – Васюник

Ігор Васюник

Ігор Васюник запропонував відкрити дані містобудівного кадастру, що зменшить кількість незаконних будівництв та корупцію.

Про це повідомила прес-служба народного депутата України Ігоря Васюника.

Співголова міжфракційного об’єднання «Львівщина» у Верховній Раді Ігор Васюник зареєстрував проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» № 2395а щодо забезпечення загальнодоступності даних містобудівного кадастру.

За його словами, дані містобудівного кадастру повинні бути загальнодоступними та відкритими і лише вільний доступ до них може забезпечити прозорість та відкритість ведення містобудівної діяльності, а отже попередити незаконні забудови.

«Брак доступної та достовірної інформації про здійснення будівництва у містах, зокрема у Львові, призвів до виникнення масових незаконних забудов. Все частішими стають випадки, коли забудовники порушують законодавство, будівельні норми, державні стандарти і правила у сфері здійснення будівельної діяльності, здійснюють будівництво без дотримання містобудівних норм та обмежень, проводять будівництво узагалі без дозвільної документації. Чого варті лише приклади будівельної вакханалії у місті Лева. Через це, навіть, центральна історична частина нашого міста опинилася під загрозою виключення зі списку Світової спадщини ЮНЕСКО», - наголосив Ігор Васюник.

На його думку, виявити та вчасно зупинити такі порушення можна лише тоді, коли інформація, необхідна для громадського контролю, стане загальнодоступною – тобто міститиметься у відкритому доступі. Зокрема мова йде про дані містобудівного кадастру на офіційних веб-сайтах уповноважених органів містобудування та архітектури.

«Саме це дасть змогу зміцнити громадський контроль за будівництвом, оскільки, у разі виникнення сумнівів щодо законності проведення будівельних робіт, кожен матиме змогу зайти на офіційний веб-сайт уповноваженого органу містобудування та архітектури та перевірити законність здійснення будівництва та його відповідність дозвільним документам», - підкреслив народний депутат.

Співавторами цього законопроекту виступили заступники голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович та Олександр Кодола.

«Ми уже неодноразово наголошували, що мусимо дати по зубах як незаконним забудовникам, так і корумпованим чиновникам, які покривають будівельний вандалізм, зокрема й нашому рідному місті Львові. Усі дані усіх державних реєстрів повинні бути відкритими. Лише тоді громада буде контролювати владу, а отже і рівень корупції зменшиться суттєво. Це питання подальшого цивілізованого розвитку нашої країни та нашого міста», - зазначив Ігор Васюник.

Нагадаємо, нещодавно для вирішення проблеми мешканців гуртожитків у ВРУ зареєстрували новий законопроект. Як повідомив співавтор законопроекту Ігор Васюник, цей закон дає можливість передати гуртожитки у власність територіальних громад, а самі мешканці матимуть змогу приватизувати своє житло. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.