Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Андрій Содомора

Четвер, 2 лютого 2017, 15:38

Андрій Содомора став одним із претендентів на Шевченківську премію

Андрій Содомора

Перекладача і письменника Андрія Содомору висунули на Національну премію ім. Тараса Шевченка за книгу "Поезія. Проза".

Про це йдеться на офіційному сайті Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

30 січня відбулось засідання комітету, під час якого провели перший і другий тури конкурсного відбору серед літературно-мистецьких творів, висунутих на здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка у 2017 році.

За результатами розгляду і відбору літературно-мистецьких творів, висунутих експертами, членами комітету та культінституціями, до третього туру конкурсу пройшли 18 діячів культури. 

Серед них – український перекладач, письменник, науковець, львів'янин Андрій Содомора, який пройшов у номінації "Література, публіцистика, журналістика" зі своює книгою "Поезія. Проза".

У номінацію "Музичне мистецтво" увійшла композиторка, львів'янка Богдана Фроляк відразу з трьома робомами: симфонією-реквієм "Праведная душе", хоровою кантатою "Цвіт" і музичним твором "Присниться сон мені".

Цього року Національну премію ім. Тараса Шевченка діячі культури отримують у 4 номінаціях: 

"Література, публіцистика, журналістика" – Іван Малкович (книга поезій "Подорожник з новими віршами"), Віталій Портников (публіцистичний цикл у двох книгах: "Богородиця у синагозі" та "Тюрма для янголів"), Василь Портяк (книга "Охоронителі діви"), Андрій Содомора (книга "Поезія. Проза"), Андрій Цаплієнко (книга оповідань "Книга змін", серія телесюжетів з лінії фронту), Іван Яцканин (книги "Мить блискавки" та "Пора вузеньких вулиць");

у номінації "Музичне мистецтво" – Галина Батьковська, Леся Репецька (музична програма "Сестри Тельнюк: наш Шевченко"), Тарас Компаніченко (твори історико-культурної спадщини Руси-України та радіоцикл "Хорея козацька"), Богдана Фроляк (Симфонія-Реквієм "Праведная душе", хорова кантата "Цвіт", музичний твір "Присниться сон мені");

у номінації "Візуальні мистецтва"  Олександр Дубовик (арт-проект "Архів застережень"), Микола Малишко (мистецький проект "Лінія" (Скульптура));

у номінації "Кіномистецтво" – Степан Коваль (анімаційний серіал Моя країна – Україна), Вікторія Трофіменко, Ярослав Пілунський, Владлен Одуденко, Олег Мосійчук і Віктор Демерташ (художній фільм Брати. Остання сповідь).

Зауважимо, що в художньому фільмі Брати. Остання сповідь зіграло кілька львівських акторів, зокрема Микола Береза та Наталка Половинка, яка за роль письменниці отримала нагороду за найкращу жіночу роль на 36 Московському міжнародному кінофестивалі (2014).

Сам третій конкурсний тур серед літературно-мистецьких творів, висунутих на здобуття Національної премії України ім. Тараса Шевченка, відбудеться 20 лютого.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року Петро Порошенко затвердив новий склад Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Головою став письменник Юрій Щербак.

На сторінках Варіантів можна послухати Інтелектуальну біографію Андрія Содомори та прочитати рецензію Андрія Бондаренка на фільм Брати. Остання сповідь.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.