Петро Яцишин,  22 лютого 2017

Оксана Кушнірецька: Працівники кажуть, що я для них як перша вчителька

Розмова з інструктором з виробничого навчання компанії Фуджікура Оксаною Кушнірецькою.

Варіанти продовжують знайомитися з працівниками компанії Фуджікура.

Оксано, в компанії Фуджікура Аутомотів Україна Львів Ви працюєте інструктором з виробничого навчання. Ви одразу йшли на цю посаду, коли влаштовувалися на роботу в компанію?

Ні звичайно. У 2015 році мені цю компанію порекомендувала моя добра знайома і мене зацікавило, що ж це за робота така. Тому я прийшла на співбесіду, успішно її пройшла і стала оператором напівавтоматичних та автоматичних ліній верстатів та установок.

Це був вересень місяць, а за кілька днів я з іншими працівниками поїхали на три місяці в Румунії на стажування. Там я навчалася на одному проекті, який швидко освоїла.

А хто Ви за освітою? Чому вибрали таку роботу і як поставилися Ваші батьки до того, що їдете в чужу країну.

У 2012 році я закінчила НУ "Львівська політехніка", Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій. Батьки, коли дізналися куди я їду, то спочатку були проти, бо на три місяці в чужу країну, але потім сказали, що це мій вибір і підтримали мене.

У Румунії було цікаво. І цікавою була не лише робота, а й дозвілля. Ми весело проводили час поза роботою, вміли гарно організувати свої вихідні – відвідували екскурсії, гуляли містом. Тобто там мені абсолютно сподобалося і я б не сказала, що мені було важко.

Справа в тому, що я не з тих людей, кому треба довго щось пояснювати. Я досить швидко засвоюю інформацію і тому ще в Румунії мені запропонували посаду, яку я зараз обіймаю. Коли я приїхала до Львова, то вже через кілька днів мене з роботи оператора перевели на інструктора.

Як відбувається навчальний процес  майбутніх працівників Фуджікури?

У нас навчальні класи, де відбуваються теоретичні та практичні навчання. Спочатку люди два дні освоюють теорію. Вивчають історію компанії, вивчають кожну деталь, яка є на виробництві та відділи, в яких би хотіли працювати. Після цього складають тести і переходять до базового навчання, яке також триває два-три дні.

Тут вони навчаються, наприклад, монтувати проводи в роз'єми, тримати  ізоляційну стрічку тощо. Також тестуємо стажерів на швидкість хто як працює. Дальше направляємо їх безпосередньо у ділянки на виробництві, де у них ще п'ять днів відбуваються практичні навчання з тренерами на місцях.  

Я навчаю людей на першому і другому етапах. Хоча й бувало таке, що спускалася з стажерами на виробництво і там також проводила практичні навчання. Крім того, окремо в нас є навчання працівників техніки безпеки, а також медичні навчання.

І цього інструктажу Вас навчили у Румунії?

У Румунії я старанно навчалася, але  коли повернулася в Україну, то мені було важко, оскільки там освоїла лише один проект, а тут прийшлося вивчати декілька. І все це я освоювала вже сама, брала методичні вказівки, вчилася з інженерами, вивчала кожну деталь і так поступово опанувала  як теорію, так і практику. Я вивчила абсолютно всі процеси і кожен крок, який виконує працівник колективу.  

У чому запорука успішного навчання працівників?

Навчання – це робота з людьми  і постійне спілкування. Що більше спілкування і запитань з боку майбутніх працівників, тим більше успіху і  зацікавлення роботою. 

Адже до нас приходять різні люди, абсолютно різного віку, статі, освіти, вподобань та захоплень, інколи в групі може бути 20 чоловік, а деколи і 60, і до кожного потрібно знайти індивідуальний підхід.

Одні засвоюють матеріал швидше, іншим потрібно більше часу та пояснень. Бути тренером це дуже відповідально, бо як навчиш, так і буде працювати. Я намагаюся викладати лекцію так, щоб це було максимально цікаво. Тому вже теперішні працівники, а колись мої учні завжди зі мною вітаються і кажуть – наша перша вчителька пішла.

Чи  вдосконалюєте Ви матеріали для навчання? Чи в цьому немає потреби?

Постійно вдосконалюємо матеріали. Вже ввели і цікаві відеоматеріали, яких раніше в нас не було. Також інформацією з нами діляться наші іноземні колеги, дещо самі змінюємо. Намагаємося навчати і самі навчатися.

А бували такі випадки, коли стажери після навчання казали, що їх це не цікавить, вони не зможуть працювати і йшли  з навчання додому, так і не спробувавши себе у роботі?

Для себе я завжди ставлю два основних завдання – заохотити та зацікавити. Ми не змушуємо працівників працювати на тих ділянках роботи, до яких вони не надаються. Роботу завжди підбираємо індивідуально до людини, щоб передусім їй було це цікаво виконувати.

Буває таке, що ми показуємо в класі відео робочого процесу і стажер каже, що не буде там працювати, а потім йде, пробує і йому це подобається. Буває, що навпаки. І ми не змушуємо, кожен робить свій вибір.

Але й справді був один такий випадок, коли старший вже чоловік сидів і навчався, коли була теорія, а коли пішли на практику, де вже потрібно було стояти, то він сказав, що фізично не може стояти, бо все життя пропрацював водієм, постійно сидів і стояти йому надто важко. Він пішов, на жаль, додому.

Але люди до нас приходять талановиті, вони переважно всі мають якісь мету і йдуть до неї. Один з моїх нещодавніх учнів, який сидів в навчальному класі і дуже хотів працювати лише в одному з відділів, зараз там і працює.

Якщо людина старається, вона всього досягає сама. У нас є багато людей, які колись починали як і всі з операторів, а зараз вже працюють в інженерії та технічному відділі, а є й керівники зміни.

Оксано, а не в роботі, чим Ви полюбляєте займатися? На що вистачає часу?

Я люблю бігати. Для мене біг – це боротьба зі стресом. До речі не переставала бігати навіть коли була на навчанні в Румунії. У нас біля готелю, де ми жили, був парк і там я ще більше заохотилася до бігу, коли побачила скільки румунів щоранку бігає.  

Також брала участь в марафоні "Щасливий кілометр", який організовувала наша компанія задля допомоги дитячій лікарні "Охмадит". Я тоді пробігла дистанцію 4 кілометри і ще навіть було сил після марафону й на розважальний захід. Це було дуже цікаво.

Я активна людина, не люблю довго спати, бо так можна багато чого проспати. Намагаюся встигати все і приймати участь у всьому. Навіть ходила на екскурсії нічним містом, які також для своїх працівників організовує компанія. Це був справжній квест нічними вуличками міста і навіть дощ нам тоді не став на заваді отримати задоволення.

Компанія Фуджікура запрошує до своєї команди ініціативних, цілеспрямованих, активних та працювитих людей. Звертайтеся за телефонами 063 202-4001, 097 126-9769, 066 105-0008, 095 092-0390. Будемо раді Вас бачити.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.