Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Христина Береговська

Вівторок, 28 лютого 2017, 15:30

Я не впевнена, що стародруки зі Львівської картинної галереї зникали, – Береговська

Христина Береговська

Директорка департаменту культури Львівської ОДА Христина Береговська зауважує, що у картинній галереї варто провести окрему перевірку фондів.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила директорка департаменту культури та релігій Львівської облдержадміністрації Христина Береговська, передає кореспондент Варіантів.

"Я ціную в людях високий професіоналізм та людяність. В очільників цієї ситуації зі зникненням стародруків я не бачу ні першого, ні другого. Тому я не буду коментувати їхні вчинки. Департамент намагався розібратися у цій ситуації, це виявилось безрезультативним, тому ми й звернулися в Мінстерство культури. Але я не є впевнена, що ці твори зникли зі Львівської картинної галереї", – розповіла Христина Береговська.

За її словами, зараз у Львівській картинній галереї триває ревізія фондів, а справою щодо зникнення 95 стародруків займається поліція. Проте результатів розслідування правоохоронців наразі немає.

"Варто наголосити, що робити цю ревізію в галереї потрібно дуже грамотно і в законодавчому полі, а не просто щоб просто декларувати про те, що її роблять і при цьому не показувати результатів цієї ревізії. Тому якщо директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк дасть дозвіл на оцифрування музейних експонатів згідно з Єдиним реєстром, тоді ми будемо бачити цілісну картину", – зауважила Христина Береговська.

Очільниця департаменту культури Львівської облдержадміністрації пояснила, що мова йде про окрему ревізію, яка не залежить від тієї, що зараз триває у картинній галереї.

"Це має бути експертний аудит та оцифрування музейних творів, адже можна оцифровувати оригінали, а можна і копії. А це вже інша річ. Тому спочатку потрібно попередньо проааналізувати експонат і лише потім оцифровувати та й заносити його до Єдиного реєстру. Тільки після проведення такої музейної операції ми можемо говорити про наявність чи відсутність експонатів у картинній галереї", – підкреслила Береговська.

Таку експертну ревізію фондів Львівської картинної галереї може погодити і Міністерство культури. Проте департамент культури Львівської облдержадміністрації спочатку звертатиметься до самого Тараса Возняка з такою пропозицією.

Нагадаємо, у поліції також не виключають того, що у Львівській картинній галереї крадіжки не було.

А про зникнення 95 стародруків та двох рукописів зі Львівської картинної галереї стало відомо на початку січня. Як зазначав генеральний директор галереї Тарас Возняк, всі зниклі стародруки – це кириличні видання XVI-XVIII ст.

Також Варіанти опублікували повний перелік зниклих реліквій. Серед цінних стародруків – "Апостол" Івана Федорова, що був надрукований у Львові у 1574 році.

Зазначимо, у 2010 році у Львові сталась ще одна крадіжка стародруків: із фондів Національного музею ім.Шептицького у Львові поцупили 40 стародруків. У 2011 році в цьому ж музеї зникла колекція гуцульських кахлів ХІХ ст.

Варіанти також публікували перелік тих 40 стародруків, які зникли з Національного музею ім. Шептицьких у Львові ще в 2010 році. Із детальним списком історичних пам'яток можна ознайомитися тут

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.