Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пікет стоматологів

Четвер, 22 червня 2017, 14:15

Через реорганізацію комунальних стоматологій якість безкоштовних послуг суттєво знизиться, – медики

пікет стоматологів

Комунальні стоматологи скаржаться на ціни, які доведеться встановлювати у медзакладах, та на суттєве зниження якості безоплатних послуг для пенсіонерів.

Про це сьогодні повідомила кореспонденту Варіантів голова профспілкового комітету львівської комунальної стоматполіклініки №3 Надія Тацій.

Сьогодні під Львівською міськрадою на пікет зібралися медики комунальних стоматологічних поліклінік №3, №4 та №5, які виступають проти реорганізації цих медзакладів.

"9 лютого міська рада прийняла ухвалу про ліквідацію комунальних стоматполіклінік шляхом перетворення їх у некомерційні підприємства. Ми подали позов до суду, який постановив припинити дію цієї ухвали до закінчення судових процесів. Тому ми сьогодні прийшли сюди серез те, що міська рада не виконує це рішення суду", – розповіла Надія Тацій.

За її словами, нещодавно міськрада скерувала у комунальні стоматології листа, згідно з яким поліклініки повинні привести свій штатний розпис згідно з фінансуванням. А оскільки фінансування у стоматполіклініках немає, як стверджує Надія Тацій, у закладах доведеться скорочувати кількість працівників.

"Також нам сказали подивитися, як працює луцька стоматклініка, яка вже перебуває у статусі підприємства. Нам надіслали її прайс. Щоб ви розуміли, видалення зуба там коштує 850-950 гривень, пломбування однієї одиниці –1100 гривень, анестезія – 400 гривень. Виходить, що ми маємо опиратись на таку цінову політику. Але хіба такі послуги будуть доступними для населення?", – підкреслила Надія Тацій.

Зазначимо, комунальні стоматології фінансуються з бюджету Львівської міської ради. Тут можуть безоплатно отримувати медичні послуги малозабезпечені категорії населення.

Водночас Надія Тацій зауважила, що згідно з реорганізацією комунальних стоматполіклінік якість наданих безкоштовних послуг для львів'ян суттєво знизиться.

"Тепер учасники АТО, сім'ї загиблих бійців, інваліди, пенсіонери будуть отримувати безоплатну медичну допомогу маловитратними матеріалами. А це є найдешевший стоматолоігчний матеріал, який існує на українському ринку. Це, фактично, – цемент. Такі матеріали ми вже давно не використовуємо. Лікувати людей, які гинули на Майдані, захищають схід країни, такими матеріалами є неправильно і навіть аморально", – додала Надія Тацій.

Вона також наголосила, що "у комунальних стоматологіях немає цін як таких. Ми дійсно безоплатно надаємо допомогу малозабезпеченим людям. Нас фінансує громада Львова".

Нагадаємо, у лютому Львівська міськрада перетворила комунальні стоматологічні поліклініки міста у комунальні некомерційні стоматологічні підприємства, аргументуючи це рішення тим, що відтепер вони надаватимуть стоматологічні послуги за офіційну плату і будуть самоокупними.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.