Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Львівська національна галерея мистецтв

Четвер, 6 липня 2017, 14:58

Стародруки зі Львівської картинної галереї зникали багато років поспіль, а не вмить, – поліція

Львівська національна галерея мистецтв

Справа щодо 95 зниклих стародруків стоїть на місці, адже у поліції дотепер не знають їхньої вартості. Наразі тривають експертизи.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерій Середа, передає кореспондент Варіантів.

Валерій Середа розповів, що поліцейським складно проводити розслідування щодо зниклих 95 стародруків із Львівської національної галереї мистецтв, оскільки дотепер немає їхньої оцінки. 

Більше того, очільник Нацполіції Львівщини зауважив, що стародруки з картинної галереї зникали поступово протягом певного часу.

"Справа в тому, що все тягнулось не один рік. Не було такого, що хтось проник у галерею, украв ці стародруки і втік. Вони зникали протягом багатьох років. І сьогодні встановити їхню вартість дуже важко, адже в галереї не проводили оцінку цих стародруків та інвентаризацію. Тому нам зараз навіть складно проводити якесь подальше розслідування, бо ми не знаємо розміру завданих збитків. Тому сьогодні тривають експертизи, за допомогою яких можна буде встановити конкретну суму збитків, яку завдали картинній галереї", – зазначив Валерій Середа.

За його словами, експертизи мистецьких об'єктів тривають значно довше, у порівнянні з товарознавчими. Відтак поки у Нацполіції Львівщини не мають результатів таких експертиз, справа щодо зниклих 95 стародруків стоїть на місці.

"Якщо просто товарознавча експертиза може тривати півроку-рік, то експертиза мистецтвознавча є більш специфічною і вимагає більшого об'єму роботи. Тому такі експертизи триватимуть довго. І вже отримані результати стануть вагомим поштовхом до подальших дій", – додав Валерій Середа.

Зазначимо, взимку Валерій Середа заявив, що у поліції не виключають, що крадіжки як такої у Львівській картинній галереї не було.

Про зникнення 95 стародруків та двох рукописів зі Львівської картинної галереї стало відомо на початку січня. Як зазначав генеральний директор галереї Тарас Возняк, всі зниклі стародруки – це кириличні видання XVI-XVIII ст.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 191 ч. 3 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

Також Варіанти опублікували повний перелік зниклих реліквій. Серед цінних стародруків – "Апостол" Івана Федорова, що був надрукований у Львові у 1574 році.

Нагадаємо, у 2010 році у Львові сталась ще одна крадіжка стародруків: із фондів Національного музею ім.Шептицького у Львові поцупили 40 стародруків. У 2011 році в цьому ж музеї зникла колекція гуцульських кахлів ХІХ ст.

Варіанти також публікували перелік тих 40 стародруків, які зникли з Національного музею ім. Шептицьких у Львові ще в 2010 році. Із детальним списком історичних пам'яток можна ознайомитися тут

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.