Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Провалля біля Стебника

Середа, 4 жовтня 2017, 12:03

Причиною обвалу землі під Стебником є невиконання консервації рудника – науковці

Провалля біля Стебника

Місце виникнення карстового провалу досліджували науковці з двох ВНЗ і працівники ТзОВ "Інститут "Гiрхімпром".

Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

Львівська обласна державна адміністрація, з метою моніторингу сучасного стану, виявлення та попередження карстових процесів в межах гірничого відводу рудника № 2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", залучила науковців Національного університету "Львівська політехніка", Івано-Франківського національного технічного університет нафти і газу, ТзОВ "Інститут "Гірхімпром".

За результатами обстеження, інструментальних досліджень та попереднього моніторингу вони надали однозначні висновки про причини просідання земної поверхні, а саме – невиконання заходів консервації рудника № 2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", що спричинило руйнування ціликів та утворення провалу.

Окрім того, методом природного імпульсного електромагнітного поля Землі дослідили територію ураження від північно-західної кромки провалу в напрямку північ-північний захід уздовж пласта солі з виходом на автомобільну дорогу Дрогобич-Трускавець.

Аналіз графіка свідчить про розвантаження прибортового масиву на відстань 50 метрів від провалу. Далі, вздовж пласта спостерігаються зони стиснення та розвантаження гірських порід на відстань до 300 метрів від провалу.

Для отримання детального прогнозування небезпечних техногенних явищ карстового походження науковці пропонують:

провести виміри рівня розсолу в стовбурах;

обстежити водозахисні перемички;

здійснити гідрохімічне опробування розсолів у хвостосховищі;

проаналізувати результати маркшейдерських спостережень по реперних станціях;

виконати експрес-метод природного імпульсного електромагнітного поля землі усієї території з метою оконтурення зон напружено-деформованого стану гірських порід;

встановити додаткові станції глобальної навігаційної супутникової системи на території активізації карсту;

провести виміри висотних зміщень на Бориславському геодинамічному полігоні.

У залежності від застосованого методу і повноти виконання дослідження вартість моніторингу становить від 120000 до 2 мільйонів гривень з терміном виконання до трьох місяців. Сьогодні вирішується питання фінансування вищевказаних робіт, а також конкурсне визначення суб’єкта моніторингу в зоні діяльності підприємства.

Нагадаємо, наслідок карстового провалу землі, що стався в ніч на 30 вересня, також впали опори двох ліній електропередач, вимкнулось електропостачання у мікрорайони Стебника і Трускавця приблизно на 6 годин. За невиконання косервації рудинка №2 три місяці тому відкрили кримінальну справу. Підприємство "Полімінерал" перейшло у приватну власність на початку жовтня 2013 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.