Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

провалля біля Стебника

Понеділок, 9 жовтня 2017, 19:08

Депутати Львівської облради проситимуть в держави гроші на стебницьке провалля

провалля біля Стебника

Подолання наслідків карстового провалу породи і рекультивація рудників у шахтах видобування калійних солей потребує ретельного дослідження і великої кількості коштів.

Сьогодні відбулось засідання комісії екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради, де заслухали голів населених пунктів прилеглих до місця карстових провалів у Дрогобицькому районі, науковців, надзвичайників, голови екоінспекції Львівщини та керівника ПАТ "Полімінерал" Володимира Коваля щодо провалля та осідання землі поблизу міста Стебник.

На моніторинг ситуації, що склалася внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", скерують 1,4 мільйони гривень з екологічного фонду. Дослідження проводитимуть фахівці-екологи зокрема, Івано-Франківського національного університету нафти і газу, а також німецької фірми "K-UTEC AG".
Як зазначив директор ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", рудник №2 зараз є у власності Фонду державного майна України.

Перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус повідомив, що надзвичайна ситуація у Стебнику стане предметом обговорення на сесії Львівської обласної ради:

"Ми обов'язково завтра на сесії заслухаємо інформацію про ситуацію, яка є станом на зараз на місці обвалу у зоні рудника №2, а також напрацюємо пропозиції, зокрема, до центральних органів влади щодо подальших дій на запобігання негативного розвитку подій у Стебнику".

За рішенням комісії, також на сесії розглядатиметься звернення до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів, за потреби, на будівництво нових об'їзних шляхів та перенесення ліній електропередач.

Начальник служби автмобільних доріг Львівщини Руслан Кандибор представив ймовірні нові маршрути об'їзду зони ризику автодорогами, майбутніх доріг автосполучення між Дрогобичем і Трускавцем. Він зазначив, що зараз великогабаритним вантажівкам заборонено їхати дорогою, що є біля місця виникнення обвалу. Посадовець додав, що більшість доріг які слід відремонувати, є у комунальній власності, на балансі Стебницької міськради та інших органів місцевого самоврядування. На балансі Служби автомобільних доріг є невеликий відрізок траси "Т-1402".


Як наголосив голова комісії екології, Юрій Гудима, в області слід створити робочу групу з координації дій усіх служб, задіяних у ліквідації техногенного лиха:

"Ми звертаємося до облдержадміністрації організувати штаб, до якого мали б увійти представники служби надзвичайних ситуацій, автомобільних доріг, департаменту екології та держекоінспекції, обленерго, органів місцевого самоврядування для реагування на можливі виклики".

Як наголосив міський голова Стебника Петро Старосольський, проведення природоохорнних заходів є ускладнено неоднозначною ситуацією з земельними ділянками: "Об'єкти заводу "Полімінерал" стоять на землях Болехівської сільської ради. Він робить нам шкоду, а податки йдуть в Болехівці!"

Нагадаємо, у ніч на 30 вересня, між м. Стебник і с. Модричі Дрогобицького району стався карстовий провал породи і землетрус. Внаслідок цього виникла велика яма. Причиною виникнення провалу є невиконання заходів консервації рудника № 2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", що спричинило руйнування ціликів. Детальніше про ситуацію що склалась внаслідок провалу йдеться у публікації Варіантів "Провалля під Стебником".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.