Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

сміттєвіз

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 16:08

Наступного року на Львівщині планують обирати нових сміттєвих перевізників

сміттєвіз

До кінця 2018 року у Львівській ОДА також хочуть підняти тарифи на вивіз сміття.

Про це йдеться у проекті Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки, який є у розпорядженні Варіантів.

До кінця 2018 року на Львівщині хочуть провести конкурс із визначення "суб'єктів господарювання, які будуть здійснювати надання послуг із централізованого збору та вивезення ТПВ".

"Збір ТПВ, що є початковою ланкою системи поводження з ТПВ у Львівській області, здійснюють спеціалізовані комунальні та приватні підприємства. Станом на 1 вересня 2017 року в області було зареєстровано 60 таких підприємств. У їхній власності – 187 сміттєвозів. Збір відходів здійснюється контейнерним та безконтейнерним методами", – йдеться у проекті рішення.

Також до кінця наступного року на Львівщині хочуть затвердити нові економічно обґрунтовані тарифи на вивезення сміття із міст, сіл та селищ області. Дотепер розмір середнього затвердженого тарифу становить 74,89 грн за куб. м, втім така сума, згідно з проектом Програми, є недостатньою для повноцінного й безпечного функціонування полігонів та роздільного збору відходів.

"Низькі тарифи на захоронення побутових відходів не забезпечують стимулювання розідльного збирання і сортування відходів, а також не забезпечують можливість належного облаштування полігонів. Так звані "витрати на розвиток" не включені виконавцями послуг у тариф, незважаючи на існуюче для цього положення у структурі тарифів. Витрати, пов'язані з майбутнім закриттям полігонів і їхньою рекультивацією, також не входять у тариф на захоронення відходів у Львівській області. Дефіцит загального потенціалу утилізації і низькі тарифи на поводження з відходами є причиною низьких тенденцій розвитку сфери поводження з ТПВ загалом", – зазначено у документі.

Зауважимо, з 1 вересня у Львові вартість вивезення сміття для населення становить від 718,97 до 803,74 грн за тонну залежно від того, яка фірма-перевізник забирає відходи.

Згідно з проектом Програми поводження з ТПВ, до кінця наступного року на Львівщині також планують закупити нові сміттєві контейнери, а до 2019 року – придбати спецтехніку, в тому числі й для збору вторсировини.

Наразі у населених пунктах області є 36 018 сміттєвих контейнерів. Серед них контейнерів старого зразка без кришки – 4037 шт., контейнерів для роздільного збору ТПВ – 3768 шт. (сюди входить і 2437 контейнерів для ПЕТ-пляшок).

"Загалом інформація щодо контейнерного парку, облаштування контейнерних майданчиків та інших показників у сфері поводження з ТПВ населених пунктів міститься у схемах санітарної очистки територій. Схема санітарної очистки визначає потребу в розвитку сфери поводження з ТПВ населеного пункту. До кінця 2017 року заплановане затвердження схем санітарної очистки для всіх населених пунктів Львівської області", – йдеться у проекті Програми.

Зазначимо, проект Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки наразі не є затверджений. У 2007-2015 рр. у Львівській області діяла обласна Програма поводження з твердими побутовими відходами, яку виконали не повністю.

Нагадаємо, до 2022 року на Львівщині планують залишити лише 7 полігонів ТПВ. Тому протягом наступних 5 років в області повинні рекультивувати і закрити 14 санкціонованих та ще 154 стихійні сміттєзвалища.

Також у межах проекту Програми поводження з ТПВ на Львівщині, територію області поділять на 6 субрегіонів, у яких облаштують сучасні полігони ТПВ та підприємства з утилізації і переробки сміття. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.