Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

проїзд у транспорті

zakarpattya.net.ua

Вівторок, 14 листопада 2017, 16:02

У Львові заговорили, як боротися з безкоштовними пільговими перевезеннями

проїзд у транспорті

Аби львівські перевізники не зазнавали збитків через некомпенсовані пільгові перевезення, у законодавство пропонують ввести поправки.

Про це сьогодні повідомив голова асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка, передає кореспондент Варіантів.

Іван Велійка зазначив, що з минулого року з держбюджету до бюджетів місцевих рад Львова та області не надходила субвенція на покриття витрат львівським перевізникам пільгових перевезень.

Оскільки перевізники зазнають фінансових втрат через некомпенсовані пільгові перевезення, Велійка розповів, яким чином можна боротися з масовими безкоштовними пільговими проїздами у громадському транспорті Львова та області.

"Я особисто розробив законопроект і передав його в комітет транспорту Верховної Ради. Питання пільговиків можна вирішити дуже просто: оскільки держава переклала фінансові зобов'язання (компенсації перевізникам за пільгові перевезення, – ред.) на плечі місцевої влади, яка також не може розтягнути свій бюджет, то потрібно так само віддати і право місцевій владі визначати, кого вона вважає за доцільне перевозити безкоштовно чи за певним розміром пільги", – зазначив Іван Велійка.

За його словами, для цього на рівні Верховної Ради потрібно внести поправку до низки законів.

"Потрібно у всіх законах, які мають соціальне спрямування, ввести єдину норму: фразу "безкоштовно" (безкоштовне перевеження пільговиків, – ред.) змінити на норму "пільгове". Якщо ж написано "безкоштовно" – то це апріорі розуміється як нуль. А якщо буде написано "пільгове перевезення", то органи місцевого самоврядування зможуть визначати розмір пільги конкретним категоріям населення. До прикладу, пенсіонеру – 10% вартості, для учасника АТО – 100%. Лише у цьому випадку органи місцевого самоврядування зможуть під власний бюджет визначати той обсяг пільгових перевезень, які місцевий бюджет зможе "потягнути" на своїх плечах", – пояснив Іван Велійка.

Зазначимо, у Львові сьогодні є 24 категорії пільговиків. А за даними 2016 року, понад 60% львів'ян користуються пільгами в міському транспорті.

Нещодавно міський голова Львова заявив, що цьогоріч міська рада взагалі не отримувала коштів на виплату перевізникам компенсацій за пільговиків.

Тому у міськраді зараз думають над тим, аби пільговики платили за проїзд у львівських маршрутках 2 грн.

Нагадаємо, перевізники Львова подають у суд на міську раду, оскільки не отримали компенсацій за пільговиків ще за 2016 рік.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.