Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Укрпошта

tsn.ua

Середа, 13 грудня 2017, 12:02

Новий закон про посилки ускладнить роботу "Укрпошти"

Укрпошта

Обмеження на посилки потребуватимуть затрат для держави й "Укрпошти" і створять незручності для клієнтів.

Про це у коментарі Варіантам повідомила прес-служба "Укрпошти":

"Боротьба з контрабандою є важливим завданням для держави. "Укрпошта" підтримує наміри знизити рівень нелегальних перевезень. Проте обраний метод навряд чи принесе результат: стягувати мито з посилок із Китаю, де середній чек менше $10, вийде дорожче для держави. На нашу думку, дана ініціатива досить суперечлива.

Ми прогнозуємо, що нові надходження до бюджету будуть менші за витрати держави на адміністрування. Країни, які зменшили розмір безмитного ліміту, показують зменшення доходів до держбюджету. Скорочення безмитного ліміту з $200 до 22 євро у Білорусії, зменшило обсяг "дрібних пакетів" з 24 млн. до фактичних 12 млн."

Обійти дане обмеження можна буде оформивши замовлення на близьких, чи скористатися за відповідну плату послугами юридичних осіб. Це створює додаткові перешкоди для клієнтів.

"Не зрозуміло, як держава буде адмініструвати "четверту посилку"? Якщо дві посилки прийдуть одночасно Укрпоштою, а дві – іншим оператором – з якої рахувати мито? Яким чином збирати персональні дані із зарубіжних майданчиків, як даний реєстр повинен працювати у не комп’ютеризованих офісах сільської місцевості? Відповідей на ці та інші питання немає. Тому учасники ринку і Європейська бізнес-асоціація розкритикували  законопроект", − наголошуть в "Укрпошті".

Зауважимо, що виконання вимог закону потребуватиме від держави створення та підтримки захищеної ІТ-системи для зберігання даних, реєстраційних номерів, контролю якості процедур та інше. Оператори понесуть витрати на збір, аналіз та перевірку даних для імпорту, затрати для оформлення митних декларацій тощо. За нашими підрахунками загальні витрати тільки на ІТ становитимуть більше 150 мільйонів гривень. В результаті у споживача збільшиться час очікування відправлень та збільшиться тариф, яким оператори компенсуватимуть понесені фінансові витрати.

"Клієнт не радий буде відстояти в черзі і дізнатися, що для того, щоб отримати посилку за $5, (наприклад з AliExpress), необхідно піти і заплатити мито у розмірі $1. І це за умови, що єдина державна база не зависне, як це щороку відбувається з системою електронного декларування. При цьому замовлений товар на внутрішньому ринку у посередників буде коштувати набагато дорожче", − зазначають у підприємстві.

Нагадаємо, що  в Україні встановлено безмитний ліміт міжнародних поштових відправлень 30 кг на суму 150 євро в день. Однак в ньому, наразі, не  врегульовано  механізм обліку відправлень та вартості товарів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.