Зміст статті

29 січня 2018Марія Палагнюк

Бідні кармеліти

Нагий та нудженний монастир кармелітів босих на Персенківці.

Руйнівне сьогодення монастиря кармелітів босих і костелу Матері Божої Шкаплерної на території ЛАЗу.

Наприкінці 2017 року монастирський комплекс Ордена Кармелітів босих (вул. Персенківка, 10 – вул. Стрийська, 45) визнали пам'яткою архітектури місцевого значення та внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Відтоді подальша доля комплексу, який освятили у 1938 році, отримала хоч якісь сподівання на інакше майбутнє, окрім повільної руйнації.

В часи Другої світової монастир зайняла радянська армія. Згодом, німецька військово-будівельна команда (т. зв. Організація Тодта). В цей час відбувались активні перебудови і перепланування під час яких збудували нову сходову клітку, а деякі келії переобладнали на ванні кімнати. У травні 1946 кармеліти остаточно залишили Львів у рамках програми репатріації поляків. Костел і монастир перетворили на магазин та станцію техобслуговування. До 2012 року комплекс поділили між Львівським автобусним заводом і ВАТ "Укравтобуспром".

Декілька років тому ЛАЗ збанкрутів та припинив своє існування, а приміщення комплексу знаходяться у повному запустінні та руйнуються під впливом природніх й людських чинників.

Представники ВАТ "Укравтобуспром" повідомили Варіантам про те, що приміщення монастиря перебувають в аварійному стані, а також зазначили, що "Укравтобуспром" немає до нього жодного стосунку і тому усі запитання варто скеровувати до власників ЛАЗу (російського бізнесмена Ігора Чуркіна).

25 січня 2018 року депутати Львівської міської ради звернулися до Генпрокурора Юрія Луценка та Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо належного розслідування незаконного відчуження майна ЛАЗу та захисту інтересів держави.

Цікаво, що у лютому 2016 році на сайті Єдиної системи місцевих петицій створили петицію про те, щоб "видати дозвіл на відновлення монастиря кармелітів босих і костелу Матері Божої Шкаплежної та його використання для історичного власника – Римо-Католицької Церкви в Україні", однак вона не набрала необхідних 1000 голосів протягом 60 днів і її відправили в архів. Станом на 29 січня 2016 року петицію підписали 14 осіб з 500 необхідних.

Через аварійний стан монастиря потрапити до нього майже неможливо. 30 грудня 2017 року учасники відомого львівського сайту explorer.lviv.ua здійснили вилазку на його територію та змогли відзняти приміщення комплексу з максимально можливої, на цей час, відстані.

Також ще у листопаді 2017 року Варіанти здійснили дрон-зйомку монастиря кармелітів босих на Персенківці. Відео можна переглянути вище за текстом, а ось тут фото монастиря (на тлі території ЛАЗу) з усіх можливих ракурсів.

Автор: Марія Палагнюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.