Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

підземний паркінг

візуалізація ЛМР

Середа, 21 лютого 2018, 11:42

Львівській міськраді пропонують шість адрес для підземного паркінгу

підземний паркінг

Запланована міськрадою площа перед головним корпусом університету Франка не входить у цей список.

Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів оприлюднила на офіційному сайті лист щодо планів спорудження підземного паркінгу перед головним корпусом Львівського національного університету імені Івана Франка.

Члени Правління Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів, розглянувши на своєму засіданні 7 лютого детальний план території у районі вул. Січових Стрільців, вул. Університетської, вул. Листопадового Чину у Львові (підземний паркінг під площею перед ЛНУ ім. Франка) дійшли до висновку, що реалізація цього проекту є неможливою. Проте, місто потребує подальшого проектного пошуку вирішення таких архітектурно-містобудівних проблем Львова.

У архітектурному середовищі, як і у більшості львів’ян загалом, немає одностайної схвальної думки щодо доцільності спорудження мережі підземних паркінгів у центральній частині Львова. Закордонний досвід прогресивних країн показує неоднозначність щодо вирішення цього питання. Так, якщо в таких історичних містах як Відень, Лондон, Дрезден тощо є багато якісних прикладів спорудження багаторівневих паркінгів безпосередньо близько до всесвітньо відомих пам’яток (в т.ч. під "зеленими зонами" міста), то в таких містах як Париж, Берлін, Рим, Мілан, Зальцбург тощо – перевага надається багаторівневим наземним паркінгам довкола центральної частини міста (а підземні паркінги споруджуються під новобудовами).

Щодо транспортних заторів, то у більшості великих історичних міст обрано шлях адміністративного обмеження в’їзду у центральну частину (як правило платний або обмежений в’їзд і надмірно висока вартість наземного паркування).

Щодо проекту державного підприємства "Містопроект", то, на жаль, жоден із запропонованих варіантів не вирішує всіх проблем даної території проектування.

А пропозиція проведення лінії тролейбусного зв’язку попри пам'ятник Іванові Франку є дуже дискусійною з точки зору візуального сприйняття.

Необґрунтованою з точки зору ефективного використання території та інвестиційних коштів є пропозиція щодо влаштування саме дворівневого паркінгу. 

Такий розмір робить його найменш доцільним оскільки, з висновків геологічних досліджень, без спеціальних засобів глибина проектованої підземної споруди повинна бути не нижче відмітки 4 м. Отже, доцільно було б розглядати можливість або проектування однорівневого паркінгу, або ж паркінг у 3-5 рівнів, що загалом дозволить зменшити вартість 1 паркомісця в ньому та буде суттєвим ресурсом для зменшення транспортного навантаження на цю ділянку середмістя.

Загалом ідея спорудження об’єкту такої транспортної інфраструктури безпосередньо близько до головного корпусу ЛНУ ім. І. Франка та за рахунок частини парку ім. І. Франка є досить проблемним з питань складності процедур погодження та імовірних протестів громадськості (з огляду на те, що рішення щодо зміни призначення земель природно-пам’яткового характеру можливе лише через погодження Верховною Радою, а можливе нанесення шкоди пам’яткам національного значення є важким кримінальним злочином). 

Усе це свідчить про недостатню можливість реалізації хоча б базових рішень цього проекту.

Водночас слід зауважити, що ідея створення якісного пішохідного громадського простору поміж Парком та Університетом є у своїй суті правильною і потребує подальших проектних пошуків та виважених архітектурно-містобудівних рішень.

На думку членів Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів є найбільш актуальними локаціями для підземного паркінгу є:

  • меморіал воїнам радянської армії (Монумент Слави) на вул. Стрийській із його демонтажем та впорядкуванням вхідного порталу до Парку Культури ім. Б. Хмельницького (після проведення коректної ексгумації досі наявних там захоронень).
  • Реконструкція існуючого підземного паркінгу під готелем "Дністер", розглянувши також можливість в контексті цього проекту – продовження транспортної розв’язки підземним тунелем (проколом) крізь вул. Листопадового Чину на вул. Замкнену.
  • Наземний багаторівневий паркінг на території військової частини по вул. Городоцькій.
  • Опрацювати з метою набуття «позитивного досвіду» реалізації муніципальних багаторівневих підземних паркінгів у нових районах Львова, де вже теж сформувались актуальні проблеми нестачі наземних паркомісць (на Сихові поруч з ринками "Шувар" та "Санта-барбара", в районі вул. Наукова-Володимира Великого поруч з "Новим ЦУМом", вул. Мазепи-Орлика поруч з ринком "Тополя").

Нагадаємо, що Львівська міська рада оголосила  плани побудувати підземний паркінг перед головним корпусом Львівськоьго національного університету імені Івана Франка. Науковці університету не погодились з такою ідеєю.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.