У березні в Польщі набуде чинності закон про Інститут національної пам’яті

Понеділок, 26 лютого 2018, 15:00

Оновлений закон про Інститут національної пам’яті набуде чинності з 1 березня.

Про це повідомляє "Польське Радіо".

Як заявив речник міністерства юстиції Польщі Ян Кантак, Конституційний суд Польщі розгляне оновлений закон про Інститут національної пам’яті не раніше, ніж за два місяці, однак він набуває чинності 1 березня.

«У Польщі діють законодавчі норми, які говорять, що після прийняття закону і підписання його президентом він набуває чинності», – наголосив Ян Кантак.

Однак, він додав, що дія закону не означає, що з початку березня, коли він набуде чинності, прокуратура переслідуватиме тих, хто його порушуватиме. 

Нагадаємо, 6 лютого, ввечері президент Польщі Анджей Дуда підписав оновлений Закон про Інститут національної пам’яті. Зміни до закону передбачають штрафи або тюремне ув'язнення на термін до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема за злочини, вчинені Третім рейхом". Крім того, злочином у документі називається "Волинська різанина", за її заперечення також вводиться покарання.

5 лютого у Львові націоналістичні організації провели мітинг через те що оновлений Закон про ІНП Польщі вводить, серед іншого, відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів".

Також торік у Польщі склали список українців, яким заборонений в'їзд до країни. До нього увійшов відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, якого 18 листопада не впустили до Польщі. Він їхав із делегацією на вшанування загиблих українських воїнів.

Додамо, 12 лютого у Польщі набули чинності зміни до закону про іноземців. 

Мітки: Анджей Дуда, Львів, новини львова, Польща