Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

копійки

Galfinance

Середа, 14 березня 2018, 12:39

Нацбанк більше не виготовлятиме копійки

копійки

Національний банк припиняє виробництво монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок і виводить їх з обігу.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Як заявив сьогодні в.о. голови Національного банку України Яків Смолій, Нацбанк виводить з обігу монети 1, 2, 5 і 25 копійок, а також з 1 липня встановлює нові правила округлення сум в касових і товарних чеках.

Як наголосили у Нацбанку, сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок, а сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Також під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься, а торговельна мережа і надалі зможе встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

"Ціни від запровадження заокруглення не зміняться, а отже реалізація цієї ініціативи не призведе до подорожчання товарів та послуг. Запровадження правил заокруглення не матиме впливу на інфляцію як прямо, так і опосередковано, оскільки йдеться про правила заокруглення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари", – наголосили у Нацбанку.

Нагадаємо, Національний банк ще у листопаді минулого року запропонував забрати з обігу дрібні монети та запровадити в Україні механізм заокруглення загальних сум розрахунків за товари.

Окрім цього, до 2020 року в Україні планують повністю замінити паперові 1, 2, 5 та 10 гривень на монети.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.