Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

медичний заклад

Понеділок, 26 березня 2018, 17:33

З квітня мешканці Львівщини мають обрати сімейного лікаря

медичний заклад

З 1 квітня в Україні стартує національна кампанія з вибору сімейного лікаря.

Про це повідомляє департамент охорони здоров'я Львівської ОДА.

З квітня українці зможуть обрати терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів, заклади яких підключились до електронної системи охорони здоров’я.

Для цього необхідно підписати декларацію з лікарем, щоб оплата за обслуговування находила саме у конкретну лікарню та до одного лікаря.

Декларація не є юридичним документом і не підписується назавжди: у будь-який момент можна укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. У такому випадку треба просто укласти нову декларацію з новим лікарем.

Декларацію не потрібно підписувати за місцем прописки чи проживання, однак лікар може відмовити у підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2 000, педіатр – 900.

Для того, щоб підписати декларацію із лікарем необхідно:

1. Звернутися у медичний заклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію. З собою потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон. 

2. Ваші дані та контактний телефон внесуть у систему «Електронне здоров‘я». Декларації укладаються виключно в електронній формі.

3. Уповноважена особа медзакладу роздруковує із системи «Електронне здоров‘я» примірник декларації для перевірки.

4. Якщо все правильно, уповноважена особа медзакладу роздруковує із системи «Електронне здоров‘я» ще один примірник декларації.

5. Пацієнт підписує 2 примірники декларації, один з яких залишається у вас, інший – у медзакладу.

6. Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров‘я». Відтепер гроші за ваше обслуговування держава сплачуватиме закладу, у якому працює вибраний вами лікар.

Нагадаємо, 30 січня набув чинності закон України про медичну реформу: медична допомога більше не прив’язана до місця прописки, а кожен українець може вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі безкоштовно.

А у середині березня в Україні скасували талони на прийом до лікаря та медкарти студентів.

Також Міністерство охорони здоров'я оприлюднило покрокову інструкцію з вибору сімейного лікаря.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.