Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

гривні

П'ятниця, 27 квітня 2018, 12:32

В Україні більше не друкуватимуть паперові 1 і 2 гривні

гривні

Національний банк увів в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні.  

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Сьогодні Національний банк увів в обіг нові монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні, які замінять банкноти відповідних номіналів, що зараз перебувають в обігу.

Як заявив директор департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко, наразі ці монети перебуватимуть у обігу разом із монетами номіналом 1 гривня старого зразка й банкнотами номіналами 1 та 2 гривні попередніх років виготовлення.

Також від сьогодні Нацбанк припиняє друкувати банкноти номіналом 1 та 2 гривні.

"Новими монетами українці зможуть розраховуватися одночасно з банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу, доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Вилучатися з обігу банкноти номіналом 1 та 2 гривні не будуть, із часом монети повністю замінять зношені та пошкоджені банкноти", – наголосив Віктор Зайвенко.

За його словами, заміна банкнот на монети дасть можливість заощадити державі близько 1 млрд гривень, адже тривалість життя монет є значно вищою за тривалість життя банкнот: монети перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти можуть перебувати в обігу близько одного року.

Наразі виготовлено першу партію нових монет у понад 7 млн штук кожного номіналу. Загалом у цьому році Нацбанк планує відкарбувати близько 140 млн монет номіналом 1 гривня та 145 млн монет номіналом 2 гривні.

Нагадаємо, до 2020 року в Україні планують повністю замінити паперові 1, 2, 5 та 10 гривень на монети, а з 1 липня 2018 року Нацбанк припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.