Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

вирубка лісу

Четвер, 6 вересня 2018, 16:00

В Україні передбачили нові терміни ув'язнення і штрафи за контрабанду лісу

вирубка лісу

Верховна Рада прийняла закон про боротьбу з вирубкою і контрабандою лісу.

Сьогодні Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів" з правкаки президента Петра Порошенка. "За" проголосували 246 народних депутатів.

Прийняті правки обмежують внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м на рік, а також забороняють експорт паливної деревини.

Крім цього, законопроект посилює адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу та його контрабанду.

Зокрема, незаконна вирубка і перевезення незаконно вирубаних дерев передбачають штрафу від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадовців – від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При повторному правопорушенні розмір штрафу зростає до 60 неоподатковуваних мінімумів для громадян і до 600 – для посадовців.

Зазначимо, станом на сьогодні неоподатковуваний мінімум доходів становить 17 грн.

Також контрабанда лісу карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років, а у випадку змови групою осіб передбачено позбавлення волі від 10 до 12 років із позбавленням права займатися певною діяльністю протягом 3 років і з конфіскацією майна.

Додамо, наприкінці липня Порошенко наклав вето на цей закон і повернув його до Верховної Ради зі своїми пропозиціями. 

Нагадаємо, у липні уряд ініціював перевірки усіх лісгоспів України щодо незаконної вирубки та продажу лісу. Загалом на Львівщині за вирубку лісу до відповідальності притягнули близько 60 посадовців.

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.