Зміст статті

3 жовтня 2018

Меморіал Небесній сотні на Кривоноса

У Львові розпочалось будівництво меморіального комплексу пам'яті Небесної Сотні.

Від сьогодні на вулиці Кривоноса стартували роботи з будівництва меморіального комплексу пам'яті Небесної Сотні.

До 1 лютого на вулиці Кривоноса встановлять частину Меморіального комплексу пам'яті Небесної Сотні – стелу. Загальна вартість підготовчих робіт та виготовлення пам'ятника становить 10 мільйонів гривень, а підрядник проекту – ТзОВ "Т.В.Д.

"Наразі на вулиці Кривоноса тривають роботи з реконструкції скверу та облаштування громадського простору навколо основної стели. Будівельники вже підготували майданчик до закладення фундаменту." До зимового періоду ми плануємо закінчити всі бетонні роботи. Також ми зріжемо близько 30 дерев, бо на цьому місці мають бути оглядові тераси. Пізніше ми висадимо 18 дерев висотою 25-20 метрів і декоративні рослини. Однак такі роботи будуть проводитись в залежності від погодних умов. Скоріш за все навесні" – зазначає заступник директора ЛКП "Зелений Львів" Андрій Шульський.

Саму стелу ще не виготовили. Її планують покрити особливим металом – кортеном, який не виробляють в Україні. Цей матеріал доставлять зі Швеції орієнтовно через місяць. Автори проекту наголошують на символічному значенні кортену. "Ця сталь особлива, бо під впливом погодних умов змінює свій колір і фактуру. З роками вона стає оранжевою, що символізує вогонь, який був на Майдані, та боротьбу. До того ж, на ній залишаються сліди від дощу, що нагадує сльози людей" – розповідає представниця авторського колективу Марія Яструбчак.

Зараз архітектори займаються пошуком матеріалу для меморіальних дошок героїв Небесної Сотні. Під кожним вигравіюваним зображенням вкажуть ім'я людини та її професію, а кожен відвідувач Меморіалу зможе залишити квіти під дошкою героя у спеціальному отворі.

Головний архітектор Львова, Юліан Чаплінський, нагадав, що Меморіал складатиметься з двох частин: площі зі стелою та пішохідного моста між пагорбами вздовж вул. Кривоноса. Міст почнуть будувати вже з наступного року. "Щодо мосту у нас вже є висновок Міністерства культури, яке але просить повідомити про будівництво ЮНЕСКО. Зараз ми готуємо документи. До того ж потрібно провести експертизи. Коли закінчать кошторис щодо мосту, то депутати (Львівської міської ради) повинні будуть внести зміни до бюджету на наступний рік" – додав Юліан Чаплінський.

У лютому цього року Львівська міськрада затвердила містобудівну документацію для будівництва Меморіалу героям Небесної сотні, згідно з якою, всі роботи мали завершити до кінця 2018 року.

Переможцем конкурсу з облаштування громадського простору пам'яті Небесної Сотні в 2017 році став авторський колектив у складі: Андрія Лесюка, Марії Яструбчак і Христини Пундак.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.