Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівгаз

Вівторок, 19 лютого 2019, 15:33

Мешканці Львівщини заборгували 2,7 мільярдів гривень за газ

Львівгаз

Через борги у 2,7 млрд грн, "Львівгаз" вже відключив від газопостачання 40 тисяч мешканців області.

Через значне скорочення кількості субсидіантів та подорожчання вартості газу споживачі Львівської області заборгували компанії ТОВ "Львівгаз збут" 2,7 млрд грн, повідомляє коремпондент Варіантів.

Загалом на Львівщині нарахували близько 800 тисяч домогосподарств, з яких 500 тисяч не сплатили гроші за користування газом. 

"Якщо населення систематично не сплачує і накопичує борги, наша компанія повинна припинити газопостачання, відповідно до чинного законодавства. В разі несплати за газ перший крок – письмове повідомлення про припинення газопостачання. Якщо ж після цього борг непогашений, ми ініціюємо відключення і надалі справа вирішується в судовому порядку", – заявила начальник відділу розрахунків ТОВ "Львівгаз збут" Ольга Чабан.

За січень ТОВ "Львівгаз збут" надіслав 6020 повідомлень боржникам, а у лютому зібралося вже більше 4000 попереджень. Станом на 1 лютого 2019 року від газопостачання вже відключено 40 тисяч боржників.

Ольга Чабан пояснила, що таке різке збільшення боржників спричинене змінами у нарахуванні субсидій. Відтепер бюджетні кошти субсидій на особові рахунки споживачів зараховує Ощадбанк, тому через затримки банку у клієнтів з’явиться так званий "технічний борг", який зникне одразу після перерахування Ощадбанком субсидії.

Також відтепер субсидії не можуть мати громадяни, у яких прострочена заборгованість на суму 340 грн. Тому у разі несплати за газ протягом двох місяців нарахування субсидії припиняється. За словами Чабан, через такі нововведення кількість субсидіантів серед клієнтів ТОВ "Львівгаз збут" вже зменшилася вдвічі.

Найбільше боржників зафіксували у Дрогобицькому та Пустомитівському районах, а також у Львові.

Нагадаємо, наприкінці минулого року уряд анонсував перевірку усіх облгазів щодо встановлення тарифів на газопостачання.

Раніше НКРЕКП заборонила донарахувати в платіжки за газ, відтак у результаті цього ТОВ "Львівгаз збут" подав позов до Господарського суду Львівської області проти ПАТ "Львівгаз" з вимогою "скасувати безпідставно нараховані обсяги природного газу за період з 01.07.2015 по 01.10.2018 року".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.