Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Тарас Козак

Четвер, 21 лютого 2019, 16:25

Канал Козака перевірять на розпалювання ворожнечі

Тарас Козак

112 канал звинувачують у розпалюванні ворожнечі, популяризації органів держави-агресора та поширенні необ'єктивної інформації.

Про це повідомляє Національна рада Українеи з питань телебачення та радіомовлення

21 лютого Національна рада на засіданні ухвалила рішення призначити позапланову виїзну перевірку супутниковому телеканалу "112 Україна" – ТОВ "Телерадіокомпанія "112-ТВ", м. Київ. Підставою стали зафіксовані під час моніторингу висловлювання ведучого і гостей у студії, що свідчать про ознаки порушення тих норм законодавства, які забороняють пропагувати чи розпалювати національну, расову чи релігійну ворожнечу та ненависть, популяризувати чи пропагувати органи держави-агресора та їхні окремі дії, поширювати необ’єктивну інформацію.

30 грудня 2018 року в ефірі телеканалу транслювалася передача "Хто кому Рабінович" (з повтором 13.01.2019), у якій ведучий Вадим Рабінович, зокрема, припустився висловлювань: "Скажите пожалуйста, это ничего, что сегодня спокойно с фашистскими флагами те, которые… ну, просто, молодежь не соображающая, и подстрекатели ходят по городу Киеву. Это нормально? Это ничего, что во многих военных подразделениях нашей страны татуировки, свастики. Это как? Соотносится с нашим завтрашним днем?".

У передачі LIVE 27 січня (повтори 28.01.2019 о 02:11 та 03.02.2019 о 10:01, ведучий Кужеєв), гостем якої був лідер партії "Опозіційна платформа – За життя" Рабінович, звучали його слова: "Хотите Украину, которая своими героями видит вот этих вот последователей фашизма, – выбирайте фашизм! Но скажите чесно: нам нравятся эти фашисты…  Нам навязывают эту искусственную какую-то идеологию "бандерштата", а також інші висловлювання, в яких вбачається порушення норм чинного законодавства.

16 лютого гостем  передачі "Велике інтерв'ю" (повтор 17.02.2019 о 16:20, ведучий П. Кужеєв) був екс прем’єр-міністр України М. Азаров, який назвав події Революції Гідності державним переворотом, а також заперечив наявність на Донбасі регулярних частин російської армії. «"Но основа конфликта, запомните, – это государственный переворот. Не было бы государственного переворота, состоялись бы досрочные выборы – был бы Крым в Украине, и был бы Донбасс в Украине, был бы мир, согласие и стабильность", "Это ясно показало националистический неонацистский характер пришедшей власти", – вучали в ефірі твердження Азарова.

Крім того, 15 грудня 2018 року в ефірі телеканалу із вуст ведучого прозвучала інформація, яка була дубльована і текстом на екрані, про те, що у Вінниці 20 молодиків увірвалися до кафедрального собору після служби та вигнали звідти священиків. Інформація про захоплення собору згодом була спростована на сайтах Stopfake.org і Depo.ua. Однак у своєму телеефірі ТОВ "Телерадіокомпанія "112-ТВ" не спростувало інформацію, яка має ознаки поширення необ’єктивної інформації.

Таким чином, Національна рада вбачає у поширених на телеканалі "112 Україна" програмах ознаки порушення абзаців четвертого і дев'ятого частини другої статті 6, пунктів а) та в) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" і частини першої статті 28 Закону України "Про інформацію".

Нагадаємо, що 5 жовтня 2018 року колишній депутат Опозиційного блоку Євген Мураєв продав телеканал NewsOne львівському нардепу Тарасу Козаку. Згодом стало відомо, що Козак також придбав і "112 Україна", який раніше належав швейцарській компанії Plirofories AG.

Таким чином, Тарас Козак є власником всіх шести телеканалів, що входять до групи "112 Україна".

Додамо, нещодавно NewsOne та "112 Україна" створили міжнародну редакційну раду спільно з депутатами Європарламенту.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.