Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

аптека

Середа, 13 березня 2019, 10:23

На Львівщині більше 20 тисяч школярів вакцинували від кору

аптека

Для подолання інфекції охопилення вакцинацією має сягати 95%.

Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

У Львівській області триває спецоперація для підвищення рівня імунізації дітей проти кору. За словами в.о.начальника відділу материнства і дитинства департаменту охорони здоров’я Любомири Кутневич про подолання цієї інфекції можна говорити лише в тому випадку, коли охоплення щепленням становитиме 95%.

"Захворюваність є надзвичайно контагіозним, а також має певну циклічність, повторюється кожні 5-6 років. Для нас  важливо щепити дітей в організованих колективах, аби зупинити спалах як в області, так і в Україні загалом. Ми маємо понад 4200 хворих на кір, саме тому була організована ця спецоперація, яка триватиме ще до кінця цього тижня", – зазначила вона.

Відтак, з початку акції вакцинацією потрібно було охопити понад 54 тис. дітей. Ще до початку спецоперації вдалося щепити понад 11 608 дітей шкільного віку. На сьогодні щепили понад 24 тисячі дітей. Та, незважаючи на це, все одно є діти, які не мають жодної дози вакцини без поважної причини, що несе велику загрозу.

"1 зі 1000 випадків кору – смертельний. Тільки вакцинація є засобом захисту. Ризики від вакцинації в рази менші, ніж ризики від хвороби. Якщо батьки сумніваються щодо вакцинації, то вони завжди можуть розраховувати на фахову консультацію лікаря. Протипоказів до цієї вакцини дуже мало. Але діти з протипоказами мають також право на захист від кору. Це буде досягнуто в тому випадку, коли ті, хто їх оточують, будуть вакциновані", – наголосила експертка департаменту охорони здоров’я з імунології Лариса Костюченко.

За словами експертки департаменту охорони здоров’я з епідеміології Оксани Пушкарьової, за період спецоперації в області провакцинували більше 20 тис. школярів.

"Несприятливих подій після імунізації, які б потребували госпіталізації чи сприяли втраті працездатності, не було. Однак, за останній тиждень ще фіксуються випадки захворюваності на кір, їх близько 200. Провакцинувавши 40% школярів, ми досягли певного ефекту, але ми не зупинили хворобу. Циркуляція вірусу ще триває, щоб це зупинити, охопилення вакцинацією має сягати 95%", – прокоментувала вона.

Нагадаємо, 18 лютого у області стартувала масова вакцинація дітей від кору – загалом планують вакцинувати близько 50 тисяч дітей.

Зауважимо, із 15 січня 2018 року, відколи на Львівщині офіційно зафіксували епідемію кору, кабінети щеплень у Львові працюють в усіх поліклініках і щосуботи. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.