Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

брати Дубневичі

tsn.ua

Неділя, 17 березня 2019, 16:00

НАБУ притягнуло до відповідальності 15 учасників оборудок Дубневичів

брати Дубневичі

НАБУ притягнуло до відповідальності 15 осіб за результатами розслідування оборудок Дубневичів. 

Про це повідомила прес-служба НАБУ, коментуючи оприлюднені журналістами документи у справі так званого "скандалу в оборонці".

У двох кримінальних провадженнях детективи НАБУ "притягнули до відповідальності 15 осіб. Загальна сума збитків через корупцію, викриту детективами Бюро під час цих розслідувань, становить 1,5 млрд грн" – йдеться в повідомленні.

Перша справа, яку розслідували слідчі НАБУ, стосується факту заволодіння 300 млн куб. м газу.

"У першому випадку до кримінальної відповідальності притягуються службові особи та неформальні куратори ТОВ "Енергія-Новий Розділ" і ТОВ "Енергія-Новояворівськ", бенефіціарами яких є два народні депутати (один з них – голова Комітету Верховної Ради з питань транспорту). Досудове розслідування у цій справі завершено, матеріали відкриті стороні захисту для ознайомлення, після чого її скерують до суду. Встановлена сума збитків – 1,4 млрд грн. У цьому провадженні накладено арешт на дві ТЕЦ, які фактично належать народним депутатам та використовувались для вчинення злочину їхніми підлеглими. ТЕЦ передані в управління АРМА" – зазначено у повідолменні.

У другому кримінальному провадженні за фактами заволодіння коштами "Укрзалізниці" справу стосовно двох осіб скеровано до суду. Зокрема "до кримінальної відповідальності притягнули за причетність до заволодіння понад 93 млн грн керівництво заводу з виробництва стрілочної продукції, засновника-директора фіктивної компанії-переможця торгів (ТОВ "Арго"), директора компанії-посередника (ТОВ "Корпорація КРТ") – загалом семеро осіб.

Нагадаємо, у січні цього року НАБУ затримало у Львові чотирьох посадових осіб ТОВ "Енергія-Новий Розділ", ТОВ "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія" за підозрою в заволодінні понад 300 млн м³ природного газу НАК "Нафтогаз України" на суму понад 1,4 млрд грн.

Кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є народні депутати від БПП брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ в 2013-2015 роках купували природний газ у НАК "Нафтогаз України" для виробництва теплової енергії населенню. Для такої категорії споживачів "Нафтогаз" продає газ дешевше, ніж для комерційних споживачів.

Однак підприємства купили понад 300 млн м³ газу за пільговою ціною, не плануючи використовувати його для потреб населення, вважають слідчі.

НКРЕКП підтвердила, що "Енергія-Новоярівськ" використала не за призначенням 28,6 млн м³ природного газу в 2014 році і 47,3 млн м³ в - 2015 році. А "Енергія-Новий Розділ" - 52,3 млн м³ в 2014 році і 53,9 млн м³ у 2015 році.

У серпні цього року Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ тимчасово перейшлидо Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманих від корупційних та інших злочинів. 

Додамо, НАБУ також розглядає справу щодо відомостей у деклараціях про доходи Ярослава і Богдана Дубневичів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.