Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЛКП "Лев"

Середа, 20 березня 2019, 15:40

ЛКП "Лев" створило унікальний для Західної України банк крові для тварин

ЛКП "Лев"

Сьогодні у Львові запрацював перший на Західній Україні банк крові для собак.

Про це повідомив кореспондент Варіантів.

Від сьогодні, 20 березня, банк крові для тварин у Львові розпочав свою роботу. Ветеринари вже зібрали кров у двох собак донорів.

Реалізовувати банк крові почали ще у 2018 році. До збору коштів долучилися численні благодійники та партнери, які допомагали ЛКП "Лев" придбати обладнання для банку крові.

"Ми розуміли, що коштів для реаліції проекту немає, але є величезна потреба, тому що помирають як безпритульні так і домашні тварини, а здійснити якісно переливання крові, на жаль, немає можливості ні в Західній Україні, та й заголом у всій Україні" – розповіла директор ЛКП "Лев" Оксана Кошак.

На сьогодні вже закупили обладнання на 275 тисяч гривень, проте, збір коштів ще триває, адже підприємство ще має доплатити постачальникам 92 тисячі гривень.

"Ми подумали, чому обладанання має стояти до того часу, поки ми назбираємо всі кошти, якщо воно вже зараз може рятувати життя. Відповідно від сьогодні ми маємом змогу переливати кров тим тваринам, які її потребують" – додала Оксана Кошак.

За ці кошти для банку крові тварин придбали мікроскоп, необхідний для діагностики патологічних станів тварин-донорів перед забором крові, холодильник, водяну баню, механічний екстрактор та центрифугу. Всі працівники підприємства вже протестували обладнання та навчилися ним користуватися.

Безкоштовно стати донорами можуть здорові вакциновані собаки вагою не менше 25 кг.  А для господарів тварин, які потребують вливання крові, базова вартість процедури становитиме 2100 гривень. Безпритульним собакам переливатимуть кров за кошти ЛКП "Лев".

У Львові вже почали формувати електронну базу донорів крові на Animal-ID.info, яка раніше розробила міжнародні бази для реєстрації тварин в Україні.

"Щоб стати донором крові, кожен господар повинен внести групу крові свого улюбленця у дані про собаку. Це полегшить пошук тварин, які мають необхідну для вливання групу крові. В базі також можна знайти потенційних донорів по всіх містах України. Аналогічної бази наразі немає ні в Україні, ні за кордоном" – розповів співзасновник Animal-ID.UA Віктор Копач.

Першим донором у Львівському банку крові стала собака Боніта.

"Це не перший наш досвід донорства, Боніта уже двічі рятувала життя, але це було пряме переливання крові. І я знаю на скільки це важливо, тому ми, власники собак, повинні розуміти, що наші тварини теж можуть потрапити в таку ситуацію, тому ми маємо допогати рятувати життя. Власне, кров дарує життя" – розповіла господиня собаки-донора Євгенія Левіт.

Нагадаємо, з квітня 2018 року у місті тривають перевірки господарів та тварин на наявність реєстрації домашнього улюбленця у єдиній базі.

А з 1 вересня 2016 року розпочалась обов’язкова реєстрація домашніх собак, а також котів – за бажанням власників. Наразі цим займаються 17 ветеринарних закладів міста.

Того ж року депутати Львівської міської ради затвердили правила утримання і поводження з тваринами та передбачили кримінальну відповідальність за безвідповідальне та жорстоке ставлення. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.