Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Приватбанк

Вівторок, 14 травня 2019, 10:00

Суд відхилив скаргу Нацбанку на рішення щодо Коломойського і "Приватбанку"

Приватбанк

Апеляційний суд відхилив скаргу Нацбанку на рішення суду, який задовільнив позов Ігора Коломойського щодо "Приватбанку".

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Вчора Апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Національного банку на рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким було задоволено позов колишнього акціонера "Приватбанку" кіпрської компанії Triantal Investments Ltd, бізнесмена Ігора Коломойського.

Відтак, Нацбанк подасть касаційну скаргу на рішення судів, які скасували розпорядження банку про проведення інспекційної перевірки у "Приватбанку" напередодні його виведення з ринку. 

"Порядок та підстави для проведення планових і позапланових перевірок у банках регламентуються відповідним положенням Національного банку. У разі виявлення суттєвого погіршення фінансового стану банку Національний банк має підстави для проведення відповідної перевірки, – наголосив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Нацбанку Віктор Григорчук.

За його словами, Нацбанк мав підстави для проведення інспекційної перевірки "Приватбанку" в 2016 році, оскільки узгоджену з колишніми акціонерами і топ-менеджментом програму фінансового оздоровлення банку не було виконано, що підтверджується письмовим зверненням екс-акціонерів на адресу Нацбанку та доводить факт недотримання ними взятих на себе зобов'язань.

"Оскарження рішення регулятора про проведення інспекційної перевірки у "Приватбанку" є частиною процесу, направленого на оскарження колишніми співвласниками банку всієї процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку. Нагадаю, що рішення про виведення неплатоспроможного "Приватбанку" за участю держави ухвалювалось відповідно до норм діючого законодавства, було підтримане РНБО, урядом та міжнародними партнерами з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян. Законність рішень очевидна і зворотна процедура у цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав", – додав Віктор Григорчук.

Нагадаємо, 18 квітня Окружний адміністративний суд задовільнив позов Ігоря Коломойського і визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку". Рішення про націоналізацію "Приватбанку" уряд прийняв 18 грудня 2016 року: держава отримала 100% капіталу банку, а Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку в 148 млрд гривень.

А вже 20 квітня суд розірвав договір поруки Ігора Коломойського на 9,2 млрд грн за "Приватбанк".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.