Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Анджей Дуда

polradio

П'ятниця, 12 липня 2019, 09:55

Польща просить Україну зняти мораторій на ексгумації поляків

Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що важлива не тільки пам’ять про жертв Волинської трагедії, але теж про тих, хто допомагав.

Про це повідомляє "Українська правда".

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що потрібно пам’ятати про Волинську трагедію, аби розвивати відносини з Україною.

"Якщо ми нині говоримо про побудову відносин між нашими державами, і дуже сильно хочу підкреслити, що ми хочемо, і мені надзвичайно це важливо, аби ці відносини були якнайліпші, одне напевне – нам потрібна пам’ять, аби щось подібне, що тоді сталося, ніколи більше не повторилося" – заявив Анджей Дуда.

Президент Польщі додав, що важливим елементом розвитку відносин є добра воля української сторони.

"Щоб не було тієї злої пам’яті, тобто ворожості, нам потрібно, передусім, вшанування, а умовою вшанування є те, аби українська сторона погодилася на проведення ексгумацій, аби можна було позначити могили, аби нащадки знали місця, куди вони можуть поїхати, де можуть запалити свічку" – додав  польський президент.

На його думку, важлива не тільки пам’ять про вбитих, але теж про тих, хто допомагав.

"Не тільки з польського боку, але також з українського боку були ті, хто не відмовився допомогти, хто ризикував власним життям, рятуючи власних сусідів. Це чудові приклади братерства між нашими народами" – зазначив Анджей Дуда.

У Польщі 11 липня відбувається  вшанування Національного дня пам’яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами щодо громадян ІІ Речі Посполитої".

Нагдаємо, Інститут нацпам'яті Польщі шукає свідків "геноциду з боку ОУН-УПА" скоєного в період 1939-1945 рр.

Додамо, у липні 2016 року сейм Польщі ухвалив резолюцію про геноцид поляків на Волині. Відтак 11 липня в Польщі визнали Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян II Речі Посполитої в період Другої світової війни.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.