Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пам'ятка героям ЗУНР та УГА у Львові

Вівторок, 16 липня 2019, 13:44

Мальський віддає в руки Садового пам'ятник героям ЗУНР

пам'ятка героям ЗУНР та УГА у Львові

Львівська ОДА вирішила передати на утримання Львівській міськраді свій пам'ятник героям ЗУНР та УГА.

Про це сьогодні, 16 липня, під час апаратної наради у Львівській ОДА повідомив заступник голови облдержадміністрації Роман Филипів. Він попросив Львівську міськраду взяти на баланас міста пам'ятник героям ЗУНР та УГА, присвячений 100-річчю від створення Західноукраїнської Народної Республіки.

"Маю прохання до Львівської міської ради, щоб взяли на баланс цей об'єкт. Я думаю, що треба визначити балансоутримувача одне із комунальних підприємств. Львівська ОДА виступила замовником будівництва цього об'єкта, але ми немаємо змоги надалі утримувати пам'ятник, бо це вимагає захисту та збереження" – заявив Роман Филипів.

Як він зазначив, 2 дні тому на вул. Листопадового чину невідомі викрали цифри з пам'ятника ЗУНР. Із монумента вкрали шість цифр із напису "1918 – 2018", який символізував 100-річчя створення ЗУНР. Натомість на пам'ятнику залишились цифри 2 і 1. Роман Филипів попросив правоохоронні органи розслідувати акт вандалізму.

Нагдаємо, пам'ятник висотою понад 8 метрів встановили у 2018 році, а для виготовлення скульптури з обласного бюджету виділили 2 млн грн, хоча загальна його вартість – 5 115 000 грн.

Тоді між міською та обласної радою виник конфлікт, щодо встановлення цього пам'ятникам. Львівська ОДА вирішили провести власний конкурс на проект пам'ятника без участі Львівської міськради. 

Відтак Львівська міськрада відкрила на вулиці Городоцький свій папам'ятник у вигляді бронзового лева до ювілею ЗУНР на один день швидше від обласної адміністрації. Пам'ятники втсановили на відстані 400 метірв один від одного.

Варіанти дослідили заочний змаг Львова Синютки та Львова Садового за вшанування героїв ЗУНРу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.