Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Тарас Радь

Вівторок, 23 липня 2019, 13:30

Аналітики назвали основну причину порушень під час виборів на Львівщині

Тарас Радь

Причиною більшості зафіксованих правопорушень ОПОРА вважає некомпетентність дільничних виборчих комісій.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Під час позачергових парламентських виборів, що відбулися 21 липня 2019 року, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили серйозних правопорушень, які могли б вплинути на результати голосування.

Проте ОПОРА зафіксувала низку процедурних праповопорушень, найпоширеніше з яких на Львівщині та у всій Україні – спроба видачі бюлетеня без наявності паспорта або на підставі інших документів.

Причиною більшості зафіксованих правопорушень ОПОРА вважає некомпетентність дільничних виборчих комісій.

"Основною проблемою насправді є непрофесійність виборчих комісій. Це питання потрібно вирішувати на законодавчому рівні. ОПОРА зафіксувала факт, коли виборцю дали одразу 10 бюлетенів, а член виборчої комісії сказав, що він просто не знав, що так не можна робити. Також ми виявили випадки, коли виборцям, які змінили місце голосування, надавали обидва бюлетені. У той час як законодавство визначає, що той, хто голосує не за місцем проживання, може голосувати лише по списку партій. Був навіть випадок, коли такий виборець, поки йшов до кабінки, сам здогадався, що не має права голосувати за мажоритарника, тому повернувся до виборчої комісії з уточненням і віддав бюлетень", – пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА Тарас Радь.

Громадянська мережа ОПОРА виявила і деякі проблеми матеріально-технічого забезпечення, проте вони не завадили виборцям реалізувати виборче право.

"На деяких дільницях було недостатньо кабінок чи скриньок для голосування, не було інформаційних плакатів. А також були випадки, коли члени виборчої комісії розмістили плакати не по алфавіту, тож в день голосуванни мусили їх переклеювати", – додає Тарас Радь.

Найбільш поширене правопорушення – спроба видати бюлетень без паспорта чи на підставі іншого документу. ОПОРА зафіксувала 32 такі випадки. У с. Передвір’я Яворівського району (дільниця №461596) виборцю видали бюлетень без відповідного документу. Члени ДВК пояснили це тим, що виборець – дружина одного із членів комісії.

Також спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили порушення, здійснені членами виборчого процесу, зокрема розміщення агітаційних матеріалів у день тиші та в день голосування.

"На попередніх парламентських виборах 2014 року такої масової заклейки всіх допустимих та недопустимих місць ми не спостерігали, тому просимо представників партій та кандидатів в народні депутати надалі не засмічувати так міста і села. Також щонайменше 10 учасників виборчого процесу на Львівщині використовували гібридну агітацію через білборди і зовнішню рекламу, яка містила їхні гасла. Окрім цього, ОПОРА виявила, що у 123 виборчому окрузі представники штабу "Європейська солідарність" дзвонили виборцям і нагадували про голосування. З формальної позиції тут немає порушення виборчого законодавства, але той факт, що вони дзвонили і представлялися представниками партії, можна розцінювати як спосіб повпливати на думку виборців", – додає Тарас Радь.

Під час процесу підрахунку голосів ОПОРА не виявила масових спроб фальсифікувати результати, як це було на попередніх виборчих кампаніях, лише поодинокі випадки.

"Був лише один випадок у 123 окрузі, коли голова і заступник дільничної виборчої комісії ще під час процесу голосування почали підписувати порожні протоколи про підрахунок голосів. Ми викликали поліцію, по цьому факту проводять слідчі дії, адже таке правопорушення кваліфікують як кримінальне – фальсифікація виборчої документації", – повідомив Тарас Радь.

Також багато проблем виникало із "секюриті-паками" – спеціальними поліетиленовими пакетами, в які запечатують протоколи, перед тим як передати до окружних виборчих комісій, щоб запобігти їх переписуванню.

"До окружних виборчих комісій протоколи привозили просто в руках, спакованими в незапечатані секюриті-паки, або просто подавали окремо протоколи і окремо пакет, мовляв, було в комплекті, то ми й привезли назад. Ми це пояснюємо тим, що члени ДВК просто не знали, що вони мають це запакувати, а дехто не зміг розібратися, як цей пакет запечатати. Тобто ми знову повертаємося до питання некомпетентності виборчих комісій", – наголосив координатор спостереження ОПОРИ.

Щодо ситуації по цілій Україні, ОПОРА також не виявила масових спроб фальсифікувати результати голосування, але траплялися випадки демонстрування публічно або в соціальних мережах заповненого бюлетеня, в той час як на Львівщині такого правопорушення не зафіксували.

Також Тарас Радь зазначає, що результати паралельного підрахунку голосів ОПОРИ показали, що, в порівнянні із позачерговими парламентськими виборами 2014 року, явка виборців впала, проте відбулася зміна полюсів: на сході та півдні України почали голосувати активніше, в той час як на заході і в центрі явка зменшилася.

"Однією з причин є суттєвий струс політичного ландшафту після президентських виборів. Частина суспільства була розгублена і не знала, за кого голосувати, тому так і не доходила до дільниць", – пояснює Тарас Радь.

Паралельний підрахунок голосів Громадською мережею ОПОРА на основі даних протоколів з мокрими печатками по 1500 дільницях в межах всієї Україні, які відібрані за методом соціологічної вибірки, показав, що спроб сфальсифікувати вибори не було, оскільки результати підрахунку ОПОРИ майже повністю співпадають з тими, які бачимо на сайті ЦВК. Відхилення коливається в межах 0,2-0,5%.

"Цікаво, що у Львівській області, на перших місцях нові партії "Голос" і "Слуга народу". Це означає, що попит на нові обличчя в політиці поширився і на Львівщину", – розповів Тарас Радь. 

Нагадаємо, у неділю в Україні проходили позачергові парламентські вибори, які президент Володимир Зеленський призначив на ще 21 травня. До роботи залучили близько 5 000 правоохоронців Львівщини, які охороняли порядок під час голосування.

Додамо, станом на 09:35 год опрацювали 92,97% виборчих бюлетенів по Україні: лідирує партія "Слуга Народу", також до Верховної Ради проходять: "Опозиційна платформа – За життя", ВО "Батьківщина", "Європейська Солідарність" та партія "Голос".

Загалом явка виборців у Львові становила 52,34%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.