Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

трудова книжка

Середа, 9 жовтня 2019, 12:44

До кінця року Україна повністю відмовиться від трудових книжок

трудова книжка

Уряд запускає в роботу законопроект та акти, які скасують обов'язковість трудових.

Про це повідомив міністр Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Фейсбук

Кабінет Міністрів планує до кінця цього року скасувати обов'язковість трудових книжок в Україні. Уряд уже запускає роботу над законопроектами і актами, які технічно запустять процес.

"Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок... Громадяни не будуть зобов'язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати. Справа в тому, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат уже використовуються саме ці дані", – написав Дубілет.

Українці зможуть легко отримати документ про свій трудовий стаж з інтернету.

"Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП. Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID. Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи", – пояснив Дмитро Дубілет.

Якщо у громадянина є стаж роботи до 2000 року. То цб інформацію можна буде внести до бази самостійно або через роботодавця. 

"Якщо хтось все ж захоче "колекціонувати" інформацію про свій стаж у трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні ви, ні роботодавець це тепер не зобов'язані робити. Я сподіваюся, що ми зможемо прийняти закони, відповідні постанови і запустити всі технічно вже в цьому році ", – додав Дубілет.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив проект закону, який скасовує необхідність оформлення і ведення трудових книжок як свідоцтва трудового стажу ще у 2015 році. 

Зазначимо, згідно з пенсійною реформою, з 1 січня 2018 року в Україні збільшується мінімальний необхідний стаж роботи для отримання пенсії за віком. Стаж зріс із 15 до 25 років.

Як заявив ще у жовтні 2017 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман, для людини, яка працює, 25 років стажу – не проблема.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.