Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

фонтан "Кульбаба"

Вівторок, 22 жовтня 2019, 15:12

Ліля Онищенко воздвигне чесний фонтан замість комуняцької Кульбаби

фонтан "Кульбаба"

На місці фонтану Кульбаба на площі Галицькій знесуть кіоски, облаштують сквер та встановлять новий фонтан.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів. 

Як повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, на місці фонтану облаштують загальнодоступний громадський простір, для якого розроблять проект, згідно з яким новий фонтан зможуть поставити на іншому місці. Також під час розроблення проекту території планують знести кіоски та ліквідувати стихійну вуличну торгівлю.

"Тут має бути громадський простір без навантаження якимось кіосками, яких тут є забагато. Проектувати його треба на значно більшій території, починаючи від кута будинку та аж до вулиці Князя Романа, і робити його в одному контексті. Можливо, під час реалізації треба робити черги виконання, бо ми маємо знати, що там буде" – заявила Лілія Онищенко.

Рештки фундаменту костелу Воздвиження Чесного Хреста, який виявили на місці реконструкції фонтану "Кульбаба", законсервують, тобто засиплять піском та встановлять мініатюрний макет храму. 

"Фонтан тут буде, але ні "Кульбаба", ні "Світезянка" тут немає стояти. "Кульбаба" переїде в музей "Територія терору", а "Світезянка" могла би бути, якщо би вона збереглася, але, на жаль, цієї скульптури немає. Тому який тут буде стояти фонтан пропонуватимуть архітектори. Це не означає, що фонтан буде саме в цьому місці, він може бути в будь-якому новому місці, як покаже проект" – додала Лілія Онищенко.

Нагадаємо, у червні археологи знайшли мури давнього костелу Воздвиження Чесного Хреста на площі Галицькій, коли підрядна організація ПП "Патронат" розпочала реконструкцію фонтану "Кульбаба" під сухий фонтан з відкритим доступом до води. Тоді громадськості вдалося відстояти можливість подальшого використання "квіточки" фонтану після його реконструкції.

Нещодавно, у Львівській міськраді запропонували законсервувати древні мури храму на площі Галицькій та не відновлювати фонтан Кульбаба.

Додамо, нещодавно міськрада Львова замовила археологічні дослідження між вул. Князя Романа та площею Галицькою.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.