Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

депутати

Вівторок, 5 листопада 2019, 15:26

Депутати пропіарилися, бо зняли недоторканність – аналітики

депутати

Політичні експерти вважають, щоб остаточно позбутися недоторканності її необхідно викреслити не лише з Конституції України, а й зі всіх законів.

Про це сьогодні під час прес-конференції у Львові повідомив голова ГО "Аналітичний інформаційний центр "Вільний голос" та політичний експерт Олексій Роговик.

"Мінімум 20 років українські політики брешуть нам про скасування депутатської недоторканності і зараз вони продовжують брехати, тому що недоторканність залишається і в Парламенті досі вживають неймовірні зусилля для того, щоб її зберегти з Нового року" – заявив Олексій Роговик.

Він вважає, що доцільно було б говорити не лише про недодорканність депутатів, але й Президента і суддів.

"Перший етап брехні полягає у тому, що в новообраній Верховній Раді в перший же день ухвалили закон №7203 щодо скасування депутатської недоторканності з 1 січня 2020 року, але навіть в цьому першому феноминальному шоу і піарному заході не всі депутати взяли участь, тому що проти цього виступила низка політичних партій" – зазначив Олексій Роговик.

Другий етап брехні на його думку полягає у тому, щоб остаточно позбутися недоторканності її необхідно викреслити не лише з Конституції України, тому що вона присутня в низці законів і кодексів.

"Тут найскравішим було голсоування за закон №1009 про так звані правки Лозового. Більшість фракцій заблокували законодавчу ініціативу Зеленського, яка завершувала скасування депутатської недоторканності, бо вона ліквідовувала низку депутатських імунітетів, зокрема імунітетів від обшуків та прослуховування. В результаті текст закону переписали і зберегли у ньому і імунітети і недоторканність і всі партії проголосували "за", абсолютно всі" – додав Олексій Роговик.

За його словами партії обіцяли, що буде окремий закон про скасування депутатських імунітетів, однак зараз ці законопроекти не підтримали і зняли з розгляду парламентського комітету.

"Депутати пропіарилися, набрали політичних балів, бо зняли недоторканність в Конституції, але реально застосувати її неможливо, поки не внесуть зміни до законів і кримінального та процесуального кодексів. Тому видається, що це відверте політичне лицемірство і політика подвійних стандартів" – сказав Олексій Роговик.

Нагадаємо, 11 вересня цього року Президент Володимир Зеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності, раніше ухвалений Верховною Радою.

Додамо, цей законопроект Верховна Рада у першому читанні прийняла 30 серпня. Ще у червні Конституційний суд України ухвалив рішення про обмеження недоторканності депутатів. Йдеться про законопроект №7203, яким пропонується внести зміни до Конституції в частині депутатської недоторканності з відстрочкою до 2020 року.

Передбачають, що закон набуде чинності з 1 січня 2020 року. Майже всі нардепи з Львівщини проголосували за зняття депутатської недоторканості.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.