Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

амбулаторії

вежа

Вівторок, 19 листопада 2019, 14:47

На Львівщині протягом 2018-2019 не збудували жодної сільської амбулаторії

амбулаторії

Львівщина потрапила до переліку 11 областей, в яких протягом 2018-2019 рр. не збудовали жоден з запланованих 247 медзакладів.

Про це йдеться у повідомленні Рахункової палати.

"В 11 областях (Волинська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Львівська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області) протягом досліджуваного періоду не збудували жоден з запланованих 247 медзакладів. І є істотний ризик, що їх здебільшого не завершать до кінця 2019 року" – зазначається у повідомлені.

Крім того, за кошти субвенції навіть не планувалися реконструкція 312 діючих амбулаторій та капітальний ремонт 1020 медзакладів. Оскільки більшість запланованих амбулаторій так і не збудували, то, відповідно, і медичне обладнання, яке придбали для них у 2018 році і протягом січня-липня 2019 за рахунок коштів субвенції не використовується.

З 2018 року за кошти субвенції на розвиток сільської медицини збудували лише 17% нових амбулаторій від запланованого обсягу. Такі результати аудиту ефективності щодо використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, які спрямовані на розвиток системи охорони здоров'я у сільській місцевості.

Протягом 2017–2019 років з державного бюджету на це виділили 6 млрд грн. За ці кошти мали збудувати нові заклади медицини, реконструювати та ремонтувати вже чинні, закуповувати нове медобладнання, розвивати телемедицину тощо. Однак доступ сільських мешканців до якісної первинної медичної допомоги кращим не став.

Аудитори Рахункової палати встановили, що Мінрегіон, МОЗ та обласні державні адміністрації здебільшого не забезпечили кращого доступу сільських жителів до первинної медичної допомоги за рахунок використання коштів субвенції. Підтвердження цього – численні порушення виявлені на прикладі 8 областей, де проводився аудит – Донецька, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська та Чернігівська області.

Станом на 1 серпня поточного року загалом у всій країні відкрили асигнувань на 5 млрд грн, наказами Мінрегіону за пропозиціями облдержадміністрацій розподілили 4,3 млрд. Водночас використали лише 1,9 млрд грн. Понад 61 відсотків коштів – майже 3,1 млрд грн – так і не використали і вони знаходилися на рахунках місцевих бюджетів.

Цього року планувалось збудувати 43 амбулаторії сімейної медицини на Львівщині. Раніше, Мінрегіон заявляв, що Львівщина відстає у будівництві сільських амбулаторій.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.