Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львівгаз

Середа, 11 грудня 2019, 10:39

Львівгаз оштрафували на 13 мільйонів за донарахування у платіжках

Львівгаз

АМКУ оштрафував Львівгаз на 13 млн грн за донарахування за газ й зобов'язав компанію перерахувати обсяги споживання газу з жовтня 2018 року.

Про це повідомила перс-служба Антимонопольного комітету України.

Анитмонопольний комітет оштрафував 16 облгазів групи РГК Дмитра Фірташа, куди входить у "Львівгаз", на 278 млн грн за неправомірні донарахування побутовим споживачам об'ємів використаного природного газу та зобов'язав облгази здійснити перерахунок за минулий рік.

Як йдеться у повідомленні, облгази з грудня 2015 року до серпня 2019 року займали монопольне становище на ринках  з розподілу та постачання природного газу населенню в областях.

"Ці компанії з жовтня 2018 по серпень 2019 року при здійсненні комерційних розрахунків донараховували об’єми використаного побутовими споживачами природного газу понад обсяги, визначені лічильниками, тобто, зловживали своїм монопольним становищем на зазначеному ринку. Таким чином, дії зазначених компаній призвели до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку" – наголосили у АМКУ.

Відтак, за Антимонопольний комітет наклав штрафи: "Вінницягаз" – 21 млн грн, "Волиньгаз" – 13 млн грн, "Дніпропетровськгаз" – 34 млн грн, "Житомиргаз" – 11 млн грн, "Закарпатгаз" – 18 млн грн, "Запоріжгаз" – 14 млн грн, "Івано-Франківськгаз" – 10 млн грн, "Київоблгаз" – 49 млн грн, "Львівгаз" – 13 млн грн, "Миколаївгаз" – 14 млн грн, "Рівнегаз" – 5 млн грн, "Сумигаз" – 10 млн грн, "Харківгаз" – 33 млн грн, "Хмельницькгаз" – 12 млн грн, "Чернівцігаз" – 7 млн грн, "Чернігівгаз" – 13 млн грн.

Також Антимонопольний комітет зобов’язав облгази перерахувати об’єм спожитого газу для населення, починаючи з жовтня 2018 року.

Нагадаємо, ще у жовтні цього року Антимонопольний комітет попередив про штрафи за зловживання монопольним становищем та зрив опалювального сезону, а у липні АМКУ відкрив справу проти "Львівгазу" за порушення закону "Про захист економічної конкуренції". 

Натомість у вересні у "Львівгазі" заявили, що цього року сума збитків сягне 980 млн грн, а з 2016 року загальна сума збитків компанії досягла 1,285 млрд грн, й погрожували зривом опалювального сезону.

Крім цього, у квітні цього року АМКУ відкрив справи проти "Львівгазу" та ще 19 облгазів за донарахування у платіжках за газ. Тоді ж НКРЕКП наклала штраф у 850 тис грн на "Львівгаз" та змусила перерахувати обсяги споживання газу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.