Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

Середа, 18 грудня 2019, 13:32

18 нардепів з Львівщини не підтримали скасування депутатської недоторканості від Слуги Народу

нардепи з Львівщини

Верховна Рада прийняла закон про скасування депутатської недоторканності виключно генпрокурором.

Сьогодні, 18 грудня, Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект №2237 про недоторканність народних депутатів України, поданий нардепами із фракції "Слуга народу". Це рішення підтримав 291 народний депутат.

Згідно із законом, забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, вчиненого нардепом, іншим органам досудового розслідування, крім Національного антикорупційного бюро України та центрального апарату Державного бюро розслідувань.

Відомості, які свідчать про кримінальне правопорушення нардепа, вносить до ЄРДР генпрокурор або особа, яка виконує обов’язки генпрокурора. Клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також про застосування інших заходів, що обмежують права і свободи нардепа мають бути погоджені генпрокурором.

Без дозволу слідчого судді, винесеного на підставі клопотання, погодженого генпрокурором, дозволяється затримання нардепа лише у разі, якщо останнього застали під час вчинення або безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, пов’язаного із застосуванням насильства, або такого, що спричинив загибель людини.

При цьому, якщо було затримано спікера Ради, правоохоронці зобов’язані негайно, але не пізніше 24 години з моменту вчинення таких дій, повідомити про це першого заступника глави ВРУ.

Крім цього, закон визначає особливості юридичної відповідальності нардепів: вони не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Верховній Раді, при здійсненні депутатських повноважень, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності законом "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Євген Петруняк (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу),  Мар’ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Тарас Батенко (За майбутнє), Олена Кондратюк (позафракційна), Павло Бакунець (Довіра), Андрій Кіт (Довіра).

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність).

Відсутні на пленарному засіданні: Юрій Камельчук (Слуга народу).

Утрималися: Софія Федина (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Ярослав Дубневич (За майбутнє).

Проголосували проти: Роман Лозинський (Голос), Галина Васильченко (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Святослав Вакарчук (Голос). 

Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада внесла зміни в Конституцію щодо скасування недоторканності народних депутатів, а 11 вересня цього року президент Володимир Зеленський підписав цей закон. 

Натомість політичні експерти вважають, щоб остаточно позбутися недоторканності її необхідно викреслити не лише з Конституції України, а й зі всіх законів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.