Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

львівські маршрутки

П'ятниця, 17 січня 2020, 13:57

У Львові пропонують зробити для школярів платний проїзд у маршрутках

львівські маршрутки

У місті зареєстрували петицію з вимогою встановити 50% оплату за проїзд учнів у маршрутках.

16 січня, на порталі е-петицій Данило Березюк зареєструвув петицію з вимогою скасувати безкоштовний проїзд у громадському транспорті учням загальноосвітніх шкіл та встановити для них пільгову оплату за проїзд.

За словами автора петиції, Львівська міськрада не аргументувала, чому школярі не повинна платити за проїзд у громадському транспорті. На його думку, оплачуючи проїзд, школяр вчиться певній фінансовій грамотності. Наприклад, можна купити ще одну порцію обіду в їдальні, однак додому доведеться йти пішки, або навпаки - їхати автобусом, але не купляти порцію.

"Відколи запровадили безкоштовний проїзд, школярі стали менше рухатись. Це можна пояснити тим, що тепер дитина має вибір - проїхати 1-2 зупинки, або пройти пішки. Зазвичай, теперішнє покоління обирає саме перший варіант.  Існує багато випадків зловживання правом безкоштовного проїзду. Це роблять і вчителі, які разом з дітьми їдуть рейсовими автобусами на екскурсії. Крім того, якщо дитина їздить у школу в інший район, то можна зробити висновок, що сім'я може дозволити собі дати дитині гроші на проїзд" – йдеться у тексті петиції.

Автор також пропонує крім скасування безкоштовного проїзду, встановити 50-відсоткову оплату за проїзд учнів у маршрутках (у будні дні; крім літніх канікул) та в електротранспорті (в будь-який час протягом всього календарного року); а  щоб скористатися правом пільгового проїзду, школярі мусять мати при собі учнівський квиток.

Наразі петиції набрала 5 голосів із 500 потрібних.

Нагадаємо, що електронні петиції у Львові були ввели з 22 лютого 2016 року. Якщо петиція набере необхідних 500 голосів на підтримку, то тоді міськрада, згідно із порядком подання та розгляду електронних петицій, має її прийняти або відхилити.

Додамо, згідно з чинною ухвалою сесії Львівської міської ради, на час літніх канікул для учнів шкіл призупиняється право пільгового (безкоштовного) проїзду в автобусних маршрутах загального користування. Тобто під час літніх канікул учні в повному обсязі оплачують за проїзд у маршрутках, а право безкоштовного проїзду вони мають під час навчального року.

Право пільгового проїзду для учнів протягом цілого року діє в трамваях та тролейбусах міста.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.