Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ЗМІ

Вівторок, 21 січня 2020, 10:36

В Україні планують надавати ліцензію на здійснення журналістської діяльності

ЗМІ

Мінкульт представив порівняльну таблицю законопроекту про дезінформацію.

Про цеповідомляє Міністерство культури, молоді та спорту.

Мінкультури оприлюднило порівняльну таблицю до законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації" та запрошує його обговорити.

Зокрема, у проекті пропонують визначення "дезінформації", "національного інформаційного простору", розмежовують поняття "журналіст" та "професійний журналіст".

"Дезінформація", згідно із поясненнямии авторів проекту, – "недостовірна інформація з питань, що становлять суспільний інтерес, зокрема стосовно національної безпеки, територіальної цілісності, суверенітету, обороноздатності України, права українського народу на самовизначення, життя та здоров’я громадян, стану довкілля".

"Недостовірна інформація" – "неправдиві відомості про осіб, факти, події, явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них неповні або перекручені". Не може бути "дезінформацією" оціночні судження, сатира, пародія, недобросовісна реклама. 

Також пропонується розмежувати поняття "журналіст" та "професійний журналіст". Перший це особа, яка збирає, одержує, створює, редагує або поширює масову інформацію. "Професійний журналіст", натомість, має бути членом Асоціації професійних журналістів України.

Крім цього, усі фізичні та юридичні особи, які працюють у сфері медіа, мають бути зареєстровані Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення або мати відповідну ліцензію.

Нагадаємо, у лимтопаді минулого року президент Володимир Зеленський доручив уряду розробити законопроект про вимоги і стандарти новин ,а також створив раду з питань свободи слова та захисту журналістів як консультативно-дорадчий орган при президентові.

Натомість міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський на своїй сторінці у Фейсбуці запевнив, що уряд не збирається регулювати стандарти новин, а слова в указі президента про "вимоги і стандарти новин" є термінологічним непорозумінням. Він також вважає, що більшість ЗМІ в Україні переслідують економічні або політичні інтереси.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.