Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

бурштин

pravda.com.ua

Середа, 5 лютого 2020, 12:11

16 нардепів з Львівщини не голосували за зменшення ренти за видобуток бурштину

бурштин

Верховна Рада зменшила ренту за видобуток бурштину до 10%.

Вчора, 4 лютого, Верховна Рада прийняла законопроект №2241, який передбачає зменшення ренти на видобуток бурштину з 25% до 10%. "За" проголосували 290 народних депутатів.

"Прийнятий закон створює додаткові стимули ", - заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Закон має на меті вивести з тіні видобутку бурштину та легалізації такої діяльності. Перехідний період триватиме до кінця 2020 року, протягом якого за видобуток потрібно буде платити не 10% вартості бурштину, а 5%. До кінця 2021 року рента становитиме 8%.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Орест Саламаха (Слуга народу),  Мар’ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу),  Ірина Верещук (Слуга народу), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Тарас Батенко (За майбутнє), Олена Кондратюк (позафракційна), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра).

Були присутні у залі, але не голосували: Ярослав Дубневич (За майбутнє), Святослав Вакарчук (Голос). 

Відсутні на пленарному засіданні: Софія Федина (Європейська Солідарність).

Утрималися: Олег Синютка (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Роман Лозинський (Голос), Галина Васильченко (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Рущишин (Голос). 

Нагадаємо, 19 грудня 2019 року нардепи прийняли закон про врегулювання видобутку бурштину. Він встановлює кримінальну відповідальність за незаконний видобуток та вводить єдиний дозвіл на розвідку.

Також запроваджується механізм резервування земельних ділянок для потреб надрокористування до початку проведення аукціону чи конкурсу.

Додамо, у вересні президент Володимир Зеленський доручив розробити проект закону про видобуток бурштину і прийняти його до кінця 2019 року.

Крім цього, колишній народний депутат та основний фінансист ВО "Свобода" Ігор Кривецький отримав контроль над Державною службою геології та надр, після призначення прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком головою цього відомства Романа Опимаха.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.