Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

лікарня

Середа, 5 лютого 2020, 13:35

З квітня на Львівщині розпочнеться новий етап впровадження медреформи

лікарня

Якщо людина немає декларації і електронного направлення, вона може розраховувати на екстрену медичну допомогу.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

З 1 квітня розпочнеться другий етап медичної реформи та запрацює Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Для цього Національна служба здоров'я України розпочне контрактування з медичними закладами, які повинні бути у комунальній власності та внесені в електронну систему охорони здоров’я eHealth.

Сьогодні під час брифінгу перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський зазначив, що на Львівщині понад 95 % медичних закладів перетворено на комунальні некомерційні підприємства та зареєстровані у електронній системі.

"Ми готові до реформ, як в частині децентралізації, так і в Національній службі здоров'я України, оскільки не можна проводити одну реформу не поєднюючи її з іншою. Фактично "кошти йтимуть за пацієнтом" і зараз в доброму розумінні цього слова розпочнеться конкуренція наших лікарень за те, хто якісніше, хто краще надаватиме послуги і хто матиме більше обладнання" – заявив Василь Лозинський.

За словами т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Андрія Васько, більшість закладів уже готові до контрактування з НСЗУ. В питаннях мереживих та опорних лікарень, департамент організує виїзні наради по територіях і напрацьює механізми, як будуть реалізовувати медичну реформу в кожній території індивідуально.

"На сьогоднішній день лише один заклад з 10 зможе насправді надати пацієнту допомогу з приводу інсульту, а у решті 9 закладах часами не те що не допоможуть, а пацієнт просто помре. Тому, коли НСЗУ почне контрактувати заклади, то по всіх пакетах будуть високі вимоги і ми заплатимо тій лікарні, куди привезли пацієнта, саме за надану послугу" – пояснила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Щоб скористатися цією прогармою і отримати безкоштовні медичні послуги, пацієнт повинен укласти декларацію з лікарем, який видаватиме електронне направлення на наступні рівні допомоги.

"Якщо людина немає декларації і немає електронного направлення, вона може розраховувати на екстрену медичну допомогу, яка надаватиметься абсолютно всім. Кожна людина зможе отримати ті послуги, яких вона потребує" – додала директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.

Для тих, хто не отримає безкоштовний пакет послуг, який наведений у індивідуальному контракті з кожним закладом, необхідно повідомити на безкоштовний номер 1677.

Нагадаємо, 30 січня 2018 року в Україні вступила в дію нова медична реформа. Згідно із новим законом, медична допомога більше не прив’язана до місця прописки, а кожен українець може вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі безкоштовно.

Додамо, 27 листопада 2019 року, Уряд ухвалив Програму медичних гарантій, яка запрацює з 1 квітня 2020 року, давши старт другій хвилі трансформації системи охорони здоров'я. Програма медичних гарантій для населення діятиме для всіх видів медичної допомоги.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.